Raspoređivanje supersoničnih raketonosaca Tu-22M3M na Krimu LEDENA JE OPOMENA SJEDINJENIM DRŽAVAMA

cvehwieh34626

Unapređenje aerodromske infrastrukture na poluostrvu Krim obezbediće prijem daleko teže vazduhoplovne, borbene tehnike, kao što su bombarderi velikog radijusa delovanja. Ove letelice odlikuje izuzetno veliki kapacitet nošenja savremenih, smrtonosnih sredstava, uključujući hiperzvučne rakete klase vazduh-more „Kinžal“.

Visoko modernizovani bombarderi velikog doleta Tu-22M3M će postati neprijatno iznenađenje za RM SAD-a, izjavio je ruski vojni stručnjak Jurij Knutov za medijsku kuću RT.

Prema njegovom mišljenju, u narednih nekoliko godina će se raširiti operativni prostor primene bombardera Tu-22M3M, zahvaljujući ambicioznom programu Ministarstva odbrane, u cilju usavršavanja postojećih i izgradnji novih vazduhoplovnih baza, koje će moći da prime ove avione.

Stručnjak je napomenuo da je, krajem prošle godine, na Krimu, završeno kompletiranje nove uzletno-sletne staze, na aerodromu Beljbek. Knutov je dodao da je dodatnim zahvatima na infrastrukturi aerodroma omogućen prijem novih bombardera na Krimu, što je vrlo važno usled pojave brodova američke ratne mornarice u bazenu Crnog mora.

„U akvatorijum Crnog mora redovno ulaze američki razarači. Ukoliko se situacija pogorša, samo razmeštanje bombardera na poluostrvu Krim može postati neprijatno iznenađenje za RM SAD-a“, rekao je ruski stručnjak, a preneo internet portal RIA Novosti.

U Kazanju je u avgustu, prošle godine, predstavljen visoko modernizovani bombarder-raketonosac Tu-22M3M, koji je posle promocije upućen na dodatna letna testiranja. Prema rečima predsednika „Objedinennoj aviastroiteljnoj korporacii“, ruske Vazdušno-svemirske snage će biti jače za ove bombardere od 2021. godine.

Visoko modernizovani supersonični raketonosac Tu-22M3M prvi put je poleteo krajem 2018. godine, sa aerodroma u gradu Kazanju. Kod njega je realizovan toliko obiman program modernizacije da se može reći da se radi o potpuno novom avionu, koji se od svojih prethodnika ne razlikuje jedino po spoljnom dizajnu, koji je manje-više ostao isti. 

Avion je dobio savremena sredstva navigacije i veze, novi nišanski kompleks za navođenje najsavremenijih tipova vazduhoplovnih bombi i raketa (upotreba hiperzvučnih raketa „Kinžal“), kao i kompletno novi elektrosistem.

(hr.rbth.com)