Putin uputio pretnju Britaniji: Da li vi razumete s čime se igrate? Da li vi provocirate naš odgovor?

Rusija će uložiti zvaničan diplomatski protest Britaniji zbog tvrdnji Putina da je Ujedinjeno Kraljevstvo obučavalo ukrajinski udarni odred za napad u Rusiji.

Tokom govora na ekonomskom forumu u Vladivostoku Putin je rekao da je njegova služba bezbednosti FSB ispitivala ukrajinski tim koji je delovao u Rusiji. “Ispostavilo se da je to bila diverzantska grupa ukrajinskih specijalnih službi”, rekao je on.

“Ispitivanje je pokazalo da su dobili zadatak da oštete jednu od naših nuklearnih stanica eksplozijom dalekovoda… da oštete rad elektrane. I ovo nije prvi pokušaj“, tvrdio je on.

Zatim je naveo: “Tokom ispitivanja priznali su da su obučeni pod nadzorom britanskih instruktora.”

“Da li oni razumeju s čime se igraju ili ne? Da li oni provociraju naš odgovor na ukrajinskim nuklearnim lokacijama, nuklearnim stanicama ili šta?”, rekao je, a zatim je dodao: “Da li britansko rukovodstvo, ili premijer zna čime se njihove specijalne službe bave u Ukrajini? Ili uopšte nemaju pojma? Pretpostavljam da je i ovo moguće. Pretpostavljam da je moguće da britanske specijalne službe deluju po naređenju Amerikanaca. U svakom slučaju, znamo krajnjeg korisnika.”

Zatim je rekao da zna da će posle tih njegovih reči biti urlanja poput “ovo su pretnje”, “nuklearne ucene” i tako dalje.

Putin, koji je bio špijun KGB-a u Hladnom ratu, publici na forumu je rekao i da ih uvereva da je sve što je rekao istina. „Uveravam vas da je ovo potpuna, čista istina“, rekao je.

“Dakle, ovi momci nam to govore tokom ispitivanja. Znam da neki mogu da kažu ‘sve će reći pod pretnjom pištoljem’. Ovo nije istina. A rukovodstvo britanskih specijalnih službi zna da govorim istinu. Ali nisam siguran da rukovodstvo Velike Britanije razume šta se dešava”, naveo je Putin.

Putin nije, međutim, precizirao koji je ogranak britanskih specijalnih službi obučavao ukrajinski diverzantski tim.

Zatim se oglasila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je navela da će Moskva ponovo uputiti formalni diplomatski protest Londonu zbog navoda koje je izneo Putin, preneo je Dejli mejl.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

(Dejli mejl,B92)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social