Puškov: Neprijateljskoj Bugarskoj treba omogućiti da prezimi bez ruskog gasa

Nema razloga da se obnovi isporuka gasa neprijateljskoj Bugarskoj. Sofija je očajnički pokušavala da prezimi bez ruskog plavog goriva, kaže ruski senator Aleksej Puškov.

Ranije je ministar energetike tehničke vlade Bugarske Rosen Hristov rekao da Kabinet ministara razmatra mogućnost obnavljanja isporuke gasa iz Gasproma.

„Mislim da Bugarskoj treba dati priliku da uradi ono što je tako očajnički želela, da provede zimu bez ruskog gasa. Nije sasvim jasno zašto bi trebalo nastaviti snabdevanje gasom aktivno „neprijateljskoj“, odnosno neprijateljskoj državi, posebno pošto ih je ona sama odbila“, napisao je senator na svom Telegram kanalu.

Gasprom je od 27. aprila obustavio isporuke bugarskoj kompaniji Bulgargaz zbog neplaćanja u rubljama. Moskva je od 1. aprila prešla na obračune u ruskoj nacionalnoj valuti sa neprijateljskim zemljama.

Da bi to uradili, kupci treba da otvore račune u stranoj valuti i rubljama kod Gazprombanke : prvi prima uplatu u stranoj valuti, banka ga prodaje na Moskovskoj berzi i kreditira novac na drugi račun. Ovaj iznos dobija Gasprom.

Početkom avgusta predsednik upravnog odbora Bulgargaza Ivan Topčijski rekao je da kompanija nastavlja pregovore sa Gaspromom i da postoji mogućnost obnavljanja isporuka ruskog gasa.

Mediapul je zauzvrat pisao da „mnogi čekaju“ da tehnička vlada Bugarske nastavi pregovore sa Gaspromom.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs