Blumberg: Rusija dobitnik krize na tržištu energenata – Našla nove kupce

Rusija je dobitnik na tržištu energenata, piše kolumnista Blumberga Havijer Blas.

Prema njegovim rečima, Rusija se uspešno nosi sa sankcijama EU, dok bi se sama Unija mogla suočiti sa velikom energetskom krizom ove jeseni.

Blas kaže da se u julu ruska proizvodnja nafte vratila na nivoe pre početka ruskog napada na Ukrajinu, na prosečno 10,8 miliona barela dnevno.

„Rusija je pronašla nove kupce za milione barela dnevno koje su evropske rafinerije nafte prestale da kupuju zbog samonametnutih sankcija“, napisao je kolumnista koji za njujoršku agenciju piše o energetici i sirovinama.

Veći deo te sirove nafte odlazi u Aziju, naročito Indiju, kao i u Tursku i drugde po Bliskom istoku, tvrdi on.

Blas je naveo da se nafta tipa „brent“ kreće oko 100 dolara za bare, a kako Rusija može da ponudi manje popuste, velika sredstva odlaze u Kremlj i energetske sankcije protiv Moskve ne funkcionišu.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin može sebi da priušti da se odrekne prihoda od prodaje gasa Evropi, koja se sprema za velika poskupljenja gasa i potencijalne nestašice.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(b92.net)