Pun Beograd Rusa, a većinu muče ista pitanja: „Šta je bojler i zašto su Srbi tako visoki?“

Na društvenoj mreži Redit, Rusi koji su silom prilika morali da napuste zemlju, debatuju uglavnom na temu šta je to čudno sa čim su se susreli u Srbiji, a nije karakteristično za podneblje sa kog dolaze.

Kao tema broj 1 nametnuo se bojler. Razumljivo, ako znamo sa kakvim izvorima prirodnog gasa raspolaže njihova matična zemlja. Naime, u Rusiji, većina domaćinstava ima centralni sistem sa gasnim bojlerima, tako da tamo nije bilo bojazni da će im nestati voda. Kod nas luksuz beskrajnog tuširanja je ipak ograničen na zapreminu električnog bojlera, što su doživeli kao šok.

– Danas je odjednom krenula hladna voda. Nisam znao o čemu se radi. Posle su mi objasnili da ovde moraš da čekaš da se voda ugreje. Kupao sam se iz dva puta – požalio se tek pristigli Rus. Drugi su se nadovezali objašnjavajući mu da će morati da ograniči kupanje srazmerno kapacitetu vode i da zaboravi na „igrice“ pod tušem.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ipak jedan od duhovitijih korisnika je na pitanje, odgovorio pitanjem: „Šta će vam topla voda, zar se vi ne kupate tako što isečete rupu u ledu i uskočite unutra?“

Problem broj 2 – „Zašto heljda košta 350 dinara? To je samo žitarica…“

Učesnici u konverzaciji su na ovo pitanje odreda imali sličan odgovor koji bi otprilike glasio – „Zato što je prodaju kupcima kao ekskluzivnu zdravu hranu“. U principu, heljda je u Rusiji jako rasprostranjena i ponuda ove žitarice na tržištu je mnogo veća, nego kod nas, u odnosu na potražnju, pa je i logično da tamo spada u kategoriju „jeftine“ hrane, što u Srbiji nije slučaj.

Nižu se pitanja, neka i nebulozna

Problem broj 3 – „Zašto Srbi ne jedu kopar, jede mi se, a nema ga nigde?“

Posle opsežnih provera šta je kopar ustvari i činjenice da to nije ipak kapar, shvatili smo da je reč o mirođiji. Ovde je objašnjenje isključivo neki od popularnih prevodioca koji nije uspeo da prevede izraz, ili nemogućnost rusa da pravilno izgovore ime popularnog začina.

Jedan od korisnika im je podrobno objasnio šta da traže, kao i da svežu mirođiju mogu naći na svakoj pijaci, a sušenu u marketu.

Problem broj 4 – „Zašto su Srbi tako visoki, stalno moram da gledam gore“.

Korisnici ovo dočekali sa smehom, jer, do dolaska Rusa i mi smo njih u principu percipirali kao visoko naciju, a najbolji savet je dao korisnik koji je predložio da gledaju pravo, u žene i time sačuvaju vratne pršljenove.

Problem broj 5 – „Zašto je ovako vruće u novembru?“

Odakle dolaze, zaista je realno da im temperatura u novembru bude previsoka u odnosu na ono na šta su navikli, međutim, forumaši su im predložili da čuđenje sačuvaju za decembar.

„Kad je napolju 0 stepeni, a duva košava, Moskva sa – 20 i bez vetra deluje kao tropski raj. Polako videćete vi šta je zima.“

Problem broj 6 – „Zašto se svi parkiraju tamo gde je zabranjeno?“

E, ovde je malo ko imao razumevanja za „braću Ruse“. Najčešći odgovor je bio: „Vi ste poslednji koji treba da raspravljate o divljačkoj vožnji i parkiranju.“, a slična reakcija je bila i na pitanje „Zašto je Beograd prljav“.

Jedan od korisnika upitao ih je da li im smeta što je u Srbiji još uvek dozvoljeno pušenje u zatvorenim prostorima.

„Meni to baš i ne smeta, ali mamu boli glava od dima. Bio sam u poseti i ljudi su pušili u sobi pored novorođene bebe, malo je strašno…“ odgovorio mu je jedan od imigranata.

Ono u čemu se se uglavnom svi korisnici Rusi, preseljeni ovde složili je da je hrana ukusnija u Srbiji, da su presrećni jer alkohol mogu da kupuju 24 sata, 7 dana u nedelji i da su jako zahvalni na srpskom gostoprimstvu: „Spasili ste nas, hvala vam“, napisao je jedan od učesnika u redit debati.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Jelena Janković (b92.net)