Naslovnica U FOKUSU „Protiv koga su uperili? Protiv Rusije? – To ne prolazi kod nas“

„Protiv koga su uperili? Protiv Rusije? – To ne prolazi kod nas“

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doveo je u pitanje potrebu da SAD prošire svoje vojno prisustvo u Grčkoj.

S druge strane, Vašington tvrdi da su njegove baze potrebne zbog eventualnog suprotstavljanja Rusiji.

„Trenutno je u Grčkoj uspostavljeno devet američkih vojnih baza. Protiv koga su raspoređeni? Kažu protiv Rusije. Ali to ne prolazi kod nas“, rekao je Erdogan nakon sastanka u Ankari sa venecuelanskim predsednikom Nikolasom Madurom. SAD su decenijama održavale vojno prisustvo u Grčkoj.

Na “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti.  – OVDE

Pomorska baza Souda na ostrvu Krit, koju je prvobitno osnovalo Otomansko carstvo, jedina je na Mediteranu koja može da prihvati najveće američke nosače aviona.

Kada je prošlog meseca obnovljen sporazum o međusobnoj odbrani između SAD i Grčke, Pentagonu je odobren pristup trima dodatnim vojnim lokacijama na grčkom kopnu.

Danas, Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da Grčka treba da prestane da naoružava ostrva koja, kako je naveo, imaju status demilitarizovanih teritorija.

Turska ima turbulentne odnose sa drugom članicom NATO-a Grčkom zbog teritorijalnih i istorijskih sporova. Erdogan je više puta izražavao svoju frustraciju zbog američkih baza u Grčkoj. Govoreći u maju, turski lider je rekao da grčki premijer „više ne postoji“ za njega, optužujući Kirijakosa Micotakisa da pokušava da blokira turski zahtev za kupovinu američkih borbenih aviona F-16.

(b92)