Naslovnica U FOKUSU Priznali: „Mi smo ispalili raketu“

Priznali: „Mi smo ispalili raketu“

Ukrajinska vojska obavestila je SAD i zapadne saveznike da je pokušala da presretne rusku raketu u periodu koji se poklapa sa padom raketa u Poljskoj.

Ovu informaciju preneli su mediji gde navode da je upravo ta informacija poslužila kao osnova za trenutnu američku procenu ovog incidenta.

Poljski mediji su 15. novembra javili da su dve rakete pale u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje. Međutim, ova informacija nije potvrđena u SAD, a zatim je predsednik SAD Džozef Bajden saopštio da prema preliminarnim informacijama nije tačna verzija da je u pitanju ruska raketa.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem.

Fotografije objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300, istakli su u Ministarstvu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u sredu da Alijansa nema dokaza da je pad rakete u Poljsku rezultat namernih dejstava.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(sputnik)