Naslovnica U FOKUSU Šolc: Svejedno je čija je raketa, Rusija je svakako kriva

Šolc: Svejedno je čija je raketa, Rusija je svakako kriva

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da nije bitno čija je raketa pala u Poljskoj, Rusija je svakako kriva jer je napala Ukrajinu, prenose „RIA Novosti“.

„Pre svega, ovo je užasna vest. Posebno s obzirom na štetu koju je izazvala raketa koja je pala. Ali u isto vreme, ovaj incident mora biti pažljivo istražen. Na kraju krajeva, ako delovi oružja korišćenog u ovom ratu dospeju do naše teritorije i izazovu razaranja, treba da se zabrinemo“, rekao je Šolc.

On je dodao da su zbog toga odlučili da „pažljivo istraže ovaj udar i nastalu štetu, pa tek onda sa sigurnošću da kažu o kakvoj se raketi radi, kome pripada i koji zaključci iz toga proizilaze“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Jedno je jasno, ma čija raketa bila i iz kog razloga je pala u Poljskoj, to se ne bi dogodilo da Rusija nije započela rat protiv Ukrajine“, zaključio je nemački kancelar.

Šolc je juče na konferenciji za novinare na Baliju, gde se održao samit G20, poručio članicama NATO-a da ovaj incident mora da se istraži, kao i delovi rakete.

„Mislim da je dobro i ispravno što su se ovde prisutne članice NATO okupile vrlo brzo kako bi razgovarale o situaciji. Svi smo se složili da je sada potrebno istražiti incident, kao i delove rakete“, rekao je nemački kancelar.

On je dodao da je „neophodno sačekati rezultate istrage, a zatim ih javno saopštiti, kao i da u ovako ozbiljnoj situaciji ne može biti reči o ishitrenim zaključcima pre nego što se činjenice pažljivo prouče“.

(rt)