Prirodni lek protiv kašlja od samo 2 sastojka, deluje posle 20 minuta

cimet-i-med-napitak

Ako ste među onima koje je uhvatila prehlada obradovaće vas informacija da postoji lek koji možete da napravite sami kod kuće – i to za samo 20 minuta!

Reč je o sirupu čija su dva glavna sastojka luk i med. Leči sinuse, kašalj i prehladu, a mogu da ga koriste i deca.

Glavni sastojci:

– 250 grama svežeg luka isečenog na komade srednje veličine
– oko 125 grama meda

Ovaj sirup možete da uzimate na svakih pola sata (ne češće). Deci do 10 godina dajte jednu kašičicu, dok odrasli i deca starija od 10 godina mogu da uzimaju po jednu supenu kašiku.

Po želji možete da dodate i sledeće sastojke:

– beli luk (jedna kašičica ako je u prahu) koji olakšava bol
– 1 do 2 kašike bresta (suvog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo
– 1 do 2 kašike sveže narezanog korena đumbira ili 1 kašika praha korena đumbira koji greje, pospešuje cirkulaciju i sveukupnu delotvornost sirupa
– 1 do 2 kašike korena belog sleza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj

U sirup možete staviti svo ovo bilje po slobodnom izboru, ali ne više od 2 kašike ukupno.

Postupak:

1. Narezani luk i bilje po izboru stavite u lonče od nerđajućeg čelika ili stakla (ne aluminijuma). Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama).

2. Uključite šporet na laganu vatru i pustite da vri. Kada med postane tečan smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje lekovite sastojke u med.

Lonac poklopite kako bi se sva lekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac pomerajte svakih nekoliko minuta kako biste na brzinu promešali sirup i sprečili da ne zagori (iako bi vatra trebalo da bude dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe).

3. Nakon 20 minuta laganog ključanja, sklonite lončić sa vatre. Procedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može da ima tragove bilja) stavite u teglicu s poklopcem i držite ga u frižideru, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Alo