Naslovnica U FOKUSU PRESTROJAVANJE PRED UDAR?! Kina poslala 10 brodova i 20 aviona- Viđena i...

PRESTROJAVANJE PRED UDAR?! Kina poslala 10 brodova i 20 aviona- Viđena i američka letelica…

 Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je više brodova i aviona Narodne oslobodilačke armije Kine ponovo prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza.

Ministarstvo ocenjuje da su vojne vežbe Kine krajnje provokativne „bilo da lansira balističke rakete ili namerno prelazi središnju liniju moreuza“, prenosi Rojters.

Novinska agencija „Rojters“ ističe da je oko 10 brodova kineske mornarice i 20 vojnih aviona prešlo je u petak ujutro zonu razdvajanja u Tajvanskom moreuzu.

Tajvanska vojska je ranije najavila da pojačava borbenu gotovost, ali ističle da neće tražiti rat.

Takođe je rasporedila brodove i avione, kao i raketne sisteme radi praćenja situacije, s obzirom da Kina održava višednevne vojne vežbe oko ostrva, a nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Predsednica Tajvana: Spremni da reagujemo

Predsednica Tajvana Caj Ing-ven izdala je danas saopštenje u kojem je navela da je ostrvo spremno da odgovori „ukoliko to bude potrebno“, preneo je „Gardijan“. Caj Ing-ven se obratila na Tviteru nešto posle 13 časova po lokalnom vremenu.

„Naša vlada i vojska pažljivo prate kineske vojne vežbe, pratimo sve informacije, spremni smo da odgovorimo ukoliko bude potrebno. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži otvoreni, demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne bezbednosne situacije“, poručila je Caj.

Uočen američki avion, sumnja se na špijunažu

Kako je Sputnjik Internešnal objavio na Telegramu, postoji mogućnnost da američki vojni avion obavljaju špijunske aktivnosti u blizini Tajvana.

Objavljena je i mapa na kojoj se može videti pomenuti let.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja. Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(tanjug)