ORBAN IZNENADIO SVET: Sjedinjenim Državama potreban snažan lider za pregovore o mirovnom sporazumu sa Rusijom

Američki i mađarski konzervativci moraju da udruže snage na izborima 2024. u Vašingtonu i Briselu kako bi „preuzeli“ institucije od liberala.

To je izjavio u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarski nacionalista Orban, govoreći na mitingu konzervativaca u Dalasu, takođe je rekao da je Sjedinjenim Državama potreban snažan lider za pregovore o mirovnom sporazumu sa Rusijom kako bi se okončao rat u Ukrajini.

„Samo jak lider može pregovarati o miru“, rekao je Orban u obraćanju Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), istaknutoj američkoj političkoj organizaciji. „Potrebna nam je jaka Amerika sa jakim liderom“, rekao je.

Orban se nije posebno osvrnuo na američkog predsednika Donalda Trampa, koji je javno najavio da će se ponovo kandidovati za predsednika 2024. Trampa je podržalo više od 100 konzervativnih kandidata uoči ovogodišnjih američkih međuizbora.

Orban, koji je u aprilu ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat, rekao je da su ulozi za 2024. visoki. Pored izbora u SAD, Evropljani će te godine glasati za mesta u Evropskom parlamentu.

„Ove dve lokacije će definisati dva fronta u borbi za zapadnu civilizaciju“, rekao je Orban.

Nazivajući sebe „staromodnim borcem za slobodu“, Orban je rekao da su Mađarska i njegova vlada „pod opsadom progresivnih liberala“.

Rekao je da naprednjaci nastoje da odvoje zapadnu civilizaciju od njenih hrišćanskih korena.

Oštar stav njegove vlade protiv imigracije, pro-porodična politika i odbacivanje rodne ideologije opiru se tim naporima, dodao je on. „Ovaj rat je kulturni rat“, rekao je Orban. „Moramo revitalizovati naše crkve, naše porodice, naše univerzitete i naše društvene institucije“, rekao je on.

U govoru prošlog meseca, Orban je rekao da za razliku od Zapadne Evrope, gde se lokalno stanovništvo meša sa neevropskim imigrantima, Mađarska nije zemlja „mešovite rase“. Njegove reči su izazvale osudu Sjedinjenih Država, Evropske unije, jevrejskih grupa i akademika.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(b92.net)