PREOKRET: Evropa rešila problem nestašice gasa? – Zemlja prijatelj Rusije obezbediće rekordne isporuke

Evropa je pronašla način da delimično reši problem nestašice prirodnog gasa, koji je nastao u kontekstu energetske krize. To je dovelo do antiruskih sankcija uvedenih zbog specijalne operacije Ruske Federacije u Ukrajini.

Kako navodi Haber7, Evropa je uložila u Azerbejdžan, što će povećati snabdevanje „plavim gorivom” na 11 milijardi kubnih metara.

Zemlja želi da obori rekord u snabdevanju prirodnim gasom 2022. godine – do 9,1 milijardu kubnih metara. U 2023. cifra će dostići 11 milijardi kubnih metara.

Prema pisanju medija, Azerbejdžan je zamenio Rusiju i već povećava obim isporuke gasa.

U tom kontekstu, šef EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel potvrdio je da su napredovali u kupovini goriva iz Norveške, Alžira i Azerbejdžana.

„Surova realnost je da se ove zime približavamo granici koliko dodatnog gasa možemo da kupimo iz neruskih izvora. Dakle, glavni deo će morati da padne na uštedu energije, odnosno smanjenje potražnje“, rekao je Borel.

Istovremeno, udeo Rusije u uvozu gasa pao je sa 40% na 20%. A to je zbog povećanja obima kupovine tečnog prirodnog gasa (LNG), njegovo učešće u potrošnji se samo udvostručilo.

Sredinom jula potpisan je memorandum o partnerstvu u energetskom sektoru između Azerbejdžana i Evropske komisije.

EU nastavlja da govori o povećanju isporuke gasa, Južni gasni koridor je od posebnog značaja u odnosima sa Azerbejdžanom.

Podsetimo, Južni gasni koridor predstavlja snabdevanje Evrope prirodnim gasom iz regiona Kaspijskog mora i Bliskog istoka.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs