Predstojeći procesi na međunarodnoj sceni promeniće svet zauvek

Procesi koji se u poslednjih nekoliko godina odvijaju na međunarodnoj sceni mogu dovesti do globalnih promena u svetskom poretku, što će zauzvrat dovesti do ozbiljnih posledica po Sjedinjene Države.

Do ovog zaključka došao je poznati politikolog Bobi Tuazon, komentarišući ekonomsku situaciju u zemljama sveta.

U svom autorskom članku objavljenom na veb stranici informativnog portala CGTN, Tuazon je govorio o novoj političkoj strategiji Sjedinjenih Država, a takođe je objasnio zašto su pokušaji Vašingtona da uvođenjem sankcija utiče na međunarodne geopolitičke igrače bili potpuni fijasko.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Bobi Tuazon je pre svega skrenuo pažnju na izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je ranije potvrdio da Vašington namerava da napusti nove vojne sukobe u drugim zemljama. Međutim, američke vlasti planiraju da koriste druge instrumente uticaja na svetskoj sceni – politiku sankcija.

Autor članka je podsetio da Sjedinjene Američke Države aktivno koriste ekonomske sankcije protiv geopolitičkih rivala za postizanje sopstvenih ciljeva.

Međutim, takva taktika će pre ili kasnije zakazati, jer Vašington neće moći da koristi takve mere protiv svih.

Osim toga, zemlje poput Rusije i Kine, koje su dugo patile od američkih ograničenja, odlučile su da se udruže kako bi se suočile sa zajedničkom pretnjom.

„Treba da vam bude potpuno jasno – U slučaju agresije spolja postajemo jedinstvena vojna baza sa Rusijom“

Bobi Tuazon izrazio je uverenje da će se na međunarodnoj areni dogoditi ozbiljne geopolitičke promene, što se Sjedinjenim Državama neće dopasti.

Tako će spoljnopolitički rivali Vašingtona razviti sopstvene mehanizme konfrontacije, usmeravajući ih protiv američkih vlasti. Takvi planovi će omogućiti državama ne samo da ukinu američke sankcije, već i da nanesu bolan udarac ekonomiji Sjedinjenih Država.

„Zemlje na koje nailaze američke sankcije približavaju se jedna drugoj, formirajući ekonomske i vojne saveze. Ako se ovaj trend nastavi, Sjedinjene Države će ostati izolovane. Na svetskoj sceni, na nezadovoljstvo Vašingtona, dešavaju se globalne promene: unipolarni princip zamenjuje multipolarnost “, rezimirao je autor materijala.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs