Predstavljen prvi srpski dron

Letelica RV 20 – prvi srpski dron nosivosti 20 kilograma koji može da bude u vazduhu 30 minuta predstavljen je večeras.

Prvi srpski dron, u potpunosti izrađen u Srbiji, projektovali su mašinski inženjeri, odnosno inženjeri vazduhoplovstva, a moći će da obavlja razne misije, među kojima i gašenje požara, spašavanje davljenika, prenos lekova, hrane, vode i slično.

Vođa projekta Miloš Petrašinović je pojasnio da letelica može da leti daljinski i na isti način odradi svoju misiju i to bez pilota navođena iz nekog centra u gradu.

„Letelica RV 20 može da ponese vatrogasnu opremu za gašenje požara, čak i bez pilota, automatski iz centra u gradu letelicom može da se dostavi voda, hrana, lekovi, sve što je bitno u nepristupačnim krajevima kada je potrebno što pre dopremiti te proizvode“, kazao je Petrašinović.

Dodao je da je letelica u mogućnosti da ponese 15 lopti za gašenje požara što je, kako kaže, noviji sistem u kojem se koriste lopte koje se pri povišenoj temperaturi otvaraju i gase vatru.

„Letelica može da ispusti pojas za spasavanje. U jednoj spasilačkoj misiji ima čitav lanac ljudi od kojijh neko može da otkaže, a ovde sistemom utvrdimo tačku na kojoj je potrebno ispustiti pojas za spasavanje, letelica poleti i pojas ispusti na zadatom mestu i uz to može i da obavesti Hitnu pomoć i druge“, ispričao je Petrašinović.

Dron je predstavljen na koktelu održanom povodom prvog rođendana Pinkovog istraživačkog centra „PR-DC“ u kojem je RV 20 projektovan i napravljen.

Inače, kako je ispričao, ovakvi projekti u svetu se realizuju u roku od pet godina, a kompanija PR – DC, koja je imala rok dve godine, to je učinila za devet meseci.

Kompanija PR – DC, koja je prema rečima vlasnika Pink Media Group Željka Mitrovića, nastala iz desetogodišnjeg prijateljstva sa porodicom Petrašinović i čiji su članovi svi inženjeri, za godinu dana proizvela je još i dron nosivosti jedan kilogram, kao i letelicu nosivosti 100 kilograma.

(tanjug)