Naslovnica SPEKTAR Predsednik Češke najavio pripremu EU za sukob sa Rusijom visokog intenziteta

Predsednik Češke najavio pripremu EU za sukob sa Rusijom visokog intenziteta

Peter Pavel je Rusiju nazvao glavnom pretnjom Evropi, i najavio pripremu evropskih armija za sukob visokog intenziteta. Moskva je ranije više puta optuživala zapadne zemlje za „hibridni rat“ koji se vodi preko Ukrajine.

Rusija ostaje glavna pretnja EU, a evropske vojske „ozbiljno shvataju ovu pretnju“ i spremaju se za sukob visokog intenziteta. To je predsednik Češke, Petr Pavel, izjavio na sastanku predsednika Višegradske četvorke (Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske).

Prema njegovim rečima, zbog sukoba u Ukrajini, Rusiji će biti potrebne godine da obnovi svoju borbenu sposobnost.

Predsednica Mađarske, Katalin Novakova, podržala je Pavelov stav i istakla, da će zemlje Višegradske četvorke nastojati da nastave da pomažu Ukrajini. „Imamo zajednički stav- Rusija ne treba da dobije ovaj rat“, naglasila je ona.

Poljski predsednik Andžej Duda, podsetio je, da njegova zemlja već sprovodi program modernizacije i jačanja vojske. „Već imamo skoro 200 hiljada vojnika, ali želimo da ovaj potencijal bude još veći. Moramo biti toliko spremni za potencijalnu agresiju da niko ne želi da nas napadne“, rekao je on.

Nakon početka ruske „specijalne operacije“, zapadne zemlje su povećale podršku Ukrajini, i sada je snabdevaju većinom dostupnih vrsta naoružanja, uključujući avione, tenkove, MLRS, itd. Moskva osuđuje takve isporuke.

[adsenseyu1]

Šef ruskog ministarstva spoljnih poslova, Sergej Lavrov, rekao je, da Zapad vodi rat protiv Rusije „rukama“ Ukrajine. „ Ako NATO, uđe u sukob sa Rusijom preko punomoćnika, i naoruža ovog zastupnika, onda je reč o ratu“, primetio je on.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, je takođe govorio o „hibridnom ratu“ protiv Rusije. „Već duže vreme na našim granicama spoljne snage sprovode projekat stvaranja „Anti-Rusije“ od Ukrajine. Osam godina su je punili oružjem, i podsticali da usađuje neonacističku ideologiju. Sve to – da bi se ugrozila bezbednost Rusije. Sada se, u suštini, vodi hibridni rat protiv nas“, rekao je on u julu.

Pre toga, šef države je više puta optuživao NATO za neopravdano širenje na istok i upozoravao na moguću eskalaciju. On je proširenje NATO nazvao jednim od razloga za početak „specijalne operacije“ u Ukrajini.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social