POZNATI POLITIČKI ANALITIČAR: NATO je počeo velike vojne manevre da zastraši Rusiju ali je dobio ONO ŠTO NIJE OČEKIVAO

NATO vojne vežbe „Sea Breeze“ imale kontra-efekat: Rusija pojačava svoju vojnu aktivnost

Niz provokacija tokom vežbi NATO-a i Ukrajine u Crnom moru jasno je pokazao Zapadu da je gotovo nemoguće zastrašiti Moskvu kada je u pitanju nacionalna bezbednost. O tome je nedavno govorio Pol Antonopulos, politički analitičar.

Kako primećuje analitičar, pomorske vežbe „Si Briz“ – 2021 („Sea Breeze – 2021“) u Crnom moru, u kojima su učestvovali Sjedinjene Države, Ukrajina i još 30 zemalja, završene su u subotu, 10. jula, u Kijevu.

Ovi manevri, koji uključuju 32 broda, 40 aviona i više od pet hiljada vojnog osoblja, već se nazivaju najambicioznijim u istoriji zemlje.

To je donekle tačno: najmanje polovina vojnika koji učestvuju u vežbama su Ukrajinci, koji su imali priliku da treniraju sa mnogo iskusnijim kolegama iz SAD-a, Francuske, Italije, ili Velike Britanije i njima je ovo zaista izuzetan događaj.

Međutim, ova situacija ima i lošu stranu. Zbog velikog broja ukrajinskog vojnog osoblja, ostale države koje su učestvovale u vežbama poslale su svega 80 vojnika, a većina brodova, koji su uključeni u manevre, ne odlikuju se svojom klasom.

Izuzetak su samo američki razarač USS Ross koji je naoružan sa 56 krstarećih raketa Tomahawk, kao i dobro poznati HMS Defender britanske mornarice, poznat po savremenom sistemu PVO.

Kada govorimo o ukrajinskim brodovima, oni, kako je primetio Pol Antonopulos, izgledaju potpuno suvišni u ovim vežbama, budući da su izuzetno zastareli artefakti sovjetske ere.

Tako depresivno stanje snaga uključenih u vežbe sugeriše da možda svrha vežbi uopšte nije usavršavanje borbenih veština.

Na ovo nagoveštava skandalozni incident koji se dogodio sa britanskim razaračem HMS Defender-om, 23. juna. Kako se kasnije pokazalo, iz otkrivenih dokumenata britanskog vojnog odeljenja, brod je krenuo sa ciljem namerne provokacije kada je prekršio ruske pomorske granice.

Sve je bilo toliko očigledno da London kasnije nije mogao da nađe opravdanje, iako je ranije tvrdio da nije bilo incidenta. Stručnjak je istovremeno siguran da je reakcija Rusije na to što se dogodilo bila indikativna: svi – i zemlje NATO-a i Ukrajina – videli su da je gotovo nemoguće zastrašiti Moskvu po pitanjima nacionalne bezbednosti.

Sličan trik pokušala je i fregata holandske mornarice Evertsen – 24. juna pokušala je da prođe kroz Kerčki moreuz, ali su ruski lovci Su-30 i bombarderi Su-24 odmah uzleteli iznad nje.

Pokazalo se da su holandski mornari bili mnogo pametniji od svojih britanskih kolega, a nakon što su ruski avioni izveli nekoliko letova na sigurnoj udaljenosti, Evertsen je u momentu promenio kurs.

Međutim, naknadno je holandska strana izjavila da je vojno osoblje ruske crnomorske flote napadima zastrašilo njihovu fregate i čak joj onemogućili elektroniku. Međutim, ako su sve optužbe tačne, ovo je dokaz odlučnih namera Moskve u svemu u vezi sa zaštitom njenih teritorija.

Prema rečima Antonopulosa, očigledno je da sve ove provokacije, kao i vežbe „Sea Breeze“, imaju samo jednu svrhu – zastrašivanje Moskve.

Međutim, paradoksalno, doveli su do upravo suprotnih posledica. Zapravo, trenutno ruske mornaričke i vazduhoplovne snage pojačavaju svoju aktivnost, izvodeći neviđene raketne vežbe u Sredozemnom moru, kao i u Tihom okeanu, u blizini američke pomorske baze u Perl Harboru.

U stvari, ruska vojska je prevazišla svoje tradicionalne sfere uticaja da bi demonstrirala neprijatelju kako će braniti svoj suverenitet.

Po prvi put u modernoj istoriji, ruska tihookeanska flota izvela je velike vežbe u centralnom Tihom okeanu, samo 55 kilometara od havajskih ostrva. Tokom vežbe, ruska flota je simulirala uništavanje neprijateljske grupe.

Rusija je trenutno sposobna da pogodi najmanje zaštićeni južni bok NATO-a zahvaljujući razmeštanju lovaca MiG-31K u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, u sirijskoj provinciji Latakia.

Međutim, Moskva za sada ne želi frontalni sukob, uprkos snažnim pritiscima sa kojima se suočava. To je, inače, najavio ruski predsednik Vladimir Putin na nedavnoj moskovskoj Konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

Šef države je naglasio da Rusija poseduje neverovatne borbene sposobnosti do smrtonosnog nuklearnog udara, ali da će ih koristiti samo ako je ugroženo postojanje zemlje.

Primetno je, odmah nakon Putinovih reči, Ujedinjene nacije su rizik od nuklearnog rata podigle na najviši nivo od hladnog rata.

Očigledno je, naglašava analitičar, da Zapad trezveno procenjuje sposobnosti Rusije. Slanje malog broja vojnika na vežbu „Sea Breeze“ sugeriše da članice NATO-a apsolutno ne žele da se bore sa Rusijom i radije za to pripremaju radosne Ukrajince, koji se u tom slučaju mogu koristiti kao potrošni materijal.

Moskva je svojim kontra-vežbama u Tihom okeanu prestrašila čitav vojni blok. Naravno, sumira analitičar, Ukrajina će nastaviti da govori o strahovitom uspehu pomenutih vežbi, ali u stvarnosti je sve dovelo do toga da je Rusija postala još odlučnija u odbrani svojih granica.

Webtribune.rs