Posle 20 godina uhapšeni policajci koji su nameštali otmice zemunskom klanu

spasojevic i lukovic kum i siptar

Dvojica policajaca – Milan Radukić i Saša Đajić Džaja, kao i Goran Ristić, bivši pripadnik zemunskog klana, uhapšeni su zbog sumnje da su umešani u otmicu Novaka Stevanića (22) koja se dogodila 22. avgusta 1997. godine!

Policija je juče po nalogu tužilaštva članovima grupe odredila zadržavanje zbog sumnje da su pre 21 godinu pomogli pripadnicima tadašnjeg zemunskog klana da kidnapuju i opljačkaju Stevanića. Nesrećni mladić se nekoliko meseci posle otmice ubio jer nije mogao da se izbori sa posledicama torture otmičara, ali i tadašnje policije, koja ga je ubeđivala „da je izmislio otmicu“!

– Milan Radukić je u penziji, a nekada je radio u PS Zemun, dok je Saša Đajić i dalje aktivan pripadnik MUP-a i radi u Žandarmeriji, u jedinici za obezbeđivanje. Njih dvojica su juče ujutru uhapšeni. Goran Ristić se već nalazi u pritvoru u Novom Sadu zbog drugog krivičnog dela, tako da će biti prebačen u Beograd – objašnjava sagovornik

Radukić, Đajić i Ristić su tokom prošle godine saslušani pred tužiocem, ali su sva trojica tada negirala umešanost u to krivično delo.

Kako je „Alo!“ već pisao, istragu o prvoj otmici zemunskog klana vodilo je Više javno tužilaštvo, a klupko je počelo da se odmotava gotovo dve decenije kasnije, kada je Nikola Bajić, osuđeni „zemunac“, odlučio da u tužilaštvu ispriča sve što zna o Novakovoj otmici.

– Novaka Stevanića su otela tri policajca, koji su tada radili u PS Zemun. Reč je o Milanu Radukiću, Saši Đajiću i pokojnom svedoku saradniku Zoranu Vukojeviću Vuku. Oni su ga presreli, pokazali mu službene legitimacije, ubacili u auto i predali ga Dušanu Spasojeviću, vođi zemunskog klana. Ja sam cele noći u garaži u Novom Beogradu čuvao Novaka, a Spasojević ga je tukao i davio sve dok nije priznao gde njegovi roditelji drže sef sa nakitom i novcem – ispričao je u tužilaštvu Bajić, koji služi zatvorsku kaznu od 35 godina zbog zločina zemunskog klana.

Bajić je pred tužilaštvom tvrdio da je Goran Ristić vozio automobil „golf 2“ u koji su otmičari ugurali Novaka.

Sećam se da mi je Dušan Spasojević rekao da su u sefu Novakovih roditelja našli 150.000 maraka, ali da ništa od tog novca nije ostalo njima, jer je sve morao da da „kerovima iz policije“ – ispričao je Nikola Bajić, nakon čijeg svedočenja je tužilac saslušao policajce Milana Radukića i Sašu Đajića.

Zoran Stevanić, otac pokojnog Novaka Stevanića, kaže da je zadovoljan hapšenjem.

– Zadovoljan sam što se posle toliko godina konačno ozbiljno radi na ovom slučaju. Ceo svoj život posvetio sam tome da krivci za otmicu mog sina budu privedeni pravdi. Ovo hapšenje daje mi nadu i veru da će pravda konačno biti zadovoljena – rekao je Stevanić.

Tokom istrage prikupljeno je mnogo dokaza. Među tragovima su otisci prstiju i šake pokojnog vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića koji su pronađeni u Stevanićevom stanu. Stan je posle otmice opljačkan.

Saša Đajić Džaja je u novembru 2017. saslušan u tužilaštvu, ali je tada negirao učešće u otmici.

– Zoran Vukojević Vuk, ubijeni svedok saradnik u postupku protiv zemunskog klana, bio mi je kum, ali nikada nisam imao veze s kriminalom. Pristajem na poligraf da bih dokazao da govorim istinu – rekao je tada Đajić. Uhapšeni Goran Ristić je u svojoj izjavi datoj tužilaštvu, u oktobru prošle godine, negirao učešće u otmici.

(Alo)