Naslovnica SPEKTAR Pometnja u Varšavi: Posle ruskog manevra, poljski piloti otupeli od straha i...

Pometnja u Varšavi: Posle ruskog manevra, poljski piloti otupeli od straha i izgubili kontrolu nad avionom

Prošlo je manje od dva meseca, otkako se američka bespilotna letelica „MK-9 Reaper“ srušila u Crno more, nakon što su je dočekali avioni ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Prema rečima kineskih analitičara, ova priča je ostavila veliki utisak na NATO snage, međutim, one nisu prestale sa provokacijama u crnomorskom regionu, pa je pre izvesnog vremena, došlo do još jednog okršaja između zapadne i ruske avijacije.

Postalo je poznato, da je ruski lovac „Su-35“ presreo poljski avion „Turbolet L-410“, koji je patrolirao vazdušnim prostorom iznad Crnog mora. Kako napominju u Kini, Poljska će, sudeći po komentarima, dugo pamtiti ovaj incident.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako se navodi, ruski lovac je tri puta prilazio poljskom avionu. Ovi manevri su toliko impresionirali pilote poljskog vazduhoplovstva, da su skoro izgubili kontrolu nad svojom letelicom. Očigledno, toliko su se uplašili da ne ponove sudbinu američkog „MK-9 Reaper-a“, da su privremeno otupeli od straha.

Poljskoj je suptilno nagovešteno, da njena avijacija nema šta da traži u regionu Crnog mora. Poljska država nema izlaz na ovo more, pa stoga nema potrebe da Varšava tamo šalje avione.

[adsenseyu1]

Štaviše, kineski stručnjaci su sugerisali, da bi, kao rezultat ovog incidenta, Poljskoj dobro došlo, da se seti šale ruskog predsednika Vladimira Putina o ruskim granicama, koju je izneo tokom razgovora sa mladim geografima.

Tada je Putin pitao sagovornika gde se završavaju granice Ruske Federacije, a u odgovoru je čuo da one stižu do Beringovog moreuza. Međutim, ispostavilo se, da je ruski predsednik imao malo drugačije mišljenje.

„Putin se našalio da „ruske granice nigde ne završavaju“, a ova šala je posebno aktuelna kada je u pitanju Crno more. Samo, teško da će joj se smejati u Varšavi“, navode kineski analitičari.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]