Naslovnica SPEKTAR Pometnja na Zapadu: Kina u junu sprema invaziju na Tajvan?!

Pometnja na Zapadu: Kina u junu sprema invaziju na Tajvan?!

Kineska državna novinska agencija SINHUA saopštila je da Istočna komandna Kineske narodno oslobodilačke vojske koja pokriva zonu Tajvanskog moreuza i samog ostrva Tajvan pokreće velike vojne manevre.

Zona vojnih vežbi kako je saopšteno biće u Tajvanskom moreuzu severno, južno i istočno od Tajvana, kao kao i oblasti oko ostrva Kinmen, Macu, Vukiu i Donđin.

Portparol Istočne komande Li Si rekao je da vežbe služe i kao snažna kazna za separatističke akte snaga „za nezavisnost Tajvana“, i strogo upozorenje na mešanje i provokaciju spoljnih snaga (čitaj SAD).

AFP prenosi da Kina sprovodi vežbe koje uključuju mornaricu i vazduhoplovstvo u „okruženju“ Tajvana, a Peking kaže da je to „snažna kazna“ za „separatistička dela“.

Li Si je napomenuo, i da će učesnici vojne vežbe pod nazivom „Zajednički mač“, uključiti četiri roda vojske kopnene snage, mornaricu, vazduhoplovstvo i raketne snage.

Vežbe se fokusiraju na zajedničku patrolu, proveru borbene gotovosti na moru i vazduhu, zajedničko preuzimanje kontrole bojnog polja i zajedničke precizne udare na ključne ciljeve, rekao je Li, dodajući, da vežbe uključuju patroliranje brodova i aviona koji se približavaju oblastima oko ostrva Tajvan, i integrisane operacije unutar i izvan lanca ostrva, za testiranje zajedničkih stvarnih borbenih sposobnosti snaga Kinske narodno oslobodilačke armije.

Zapadni izvori već sada navode, da su ove vojne vežbe uvoda za sveopšti napad na Tajvan, koji bi trebao da se dogodi u junu mesecu.

(TV Front)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social