Naslovnica SPEKTAR Poljska demantovala reči ambasadora o spremnosti da uđe u sukob sa Rusijom

Poljska demantovala reči ambasadora o spremnosti da uđe u sukob sa Rusijom

Ambasada Poljske u Francuskoj demantovala je reči sopstvenog ambasadora o spremnosti Varšave da postane učesnik sukoba sa Rusijom kada Kijev bude poražen.

Ranije je ambasador Poljske u Parizu Jan Emerik Rošćiševski u eteru kanala LCI rekao da će, ukoliko Ukrajina ne uspe da „odbrani nezavisnost“, Poljska morati da se uključi u sukob.

„U vezi sa izrečenim komentarima na intervju ambasadora Rošćiševskog francuskom kanalu LCI 18. marta ove godine, skrećemo vam pažnju da je u nekim medijima tumačen van konteksta u kojem je dat“, saopštilo je diplomatsko predstavništvo, izveštava TASS.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ambasada tvrdi da je tokom 30-minutnog razgovora sa novinarom Rošćiševski insistirao na pomoći Kijevu od saveznika.

Kako je saopšteno iz diplomatskog predstavništva, iz slušanja celog razgovora je jasno da on, navodno, ne sadrži obećanje o direktnom učešću Poljske u sukobu, već samo upozorenje o posledicama koje će uslediti nakon gubitka Kijeva, posebno o riziku da Rusija uvuče u rat zemlje srednje Evrope, Baltika i Poljske.

Diplomatsko predstavništvo je dodalo da u drugim fragmentima razgovora sa TV kanalom ambasador „jasno kaže” da Varšava nije u ratnom stanju, ali da će „učiniti sve da pomogne Ukrajini da se odbrani u ovom sukobu”.

[adsenseyu1]

Osim toga, ambasada je kritikovala „pokušaje da se pronađu senzacionalne izjave“ i ocenila ih kao „zlonamerne“.

Ranije je, u intervjuu za RIA Novosti, poslanik Državne dume sa Krima Mihail Šeremet pozvao Poljsku da se ne igra vatrom, govoreći o potencijalnom sukobu sa Moskvom , jer je to „glupo“ i „smrtno opasno“.

Senator Saveta Federacije Aleksej Puškov je zauzvrat na svom Telegram kanalu sugerisao da, izjavljujući spremnost da se bori sa Rusijom u Ukrajini ako Kijev izgubi, Poljska izražava nadu u podršku Sjedinjenih Država, koje , po njegovom mišljenju, ne nameravaju da postanu strana u sukobu.

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini. Prema rečima predsednika Vladimira Putina , krajnji cilj SVO je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost zemlje.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

[adsenseyu4]