Pol Krejg Roberts: Zemlje NATO su toliko iscrpljene da Rusija može lako da osvoji celu Evropu

Zemlje NATO-a su iscrpile sopstvene arsenale snabdevajući Kijev oružjem toliko da bi ruska vojska, teoretski, mogla lako da zauzme i zadrži celu Evropu, napisao je Pol Krejg Roberts, službenik Bele kuće tokom administracije Ronalda Regana.

„Ako se isporuči svo oružje koje je obećano Vladimiru Zelenskom, onda će borbena efikasnost NATO-a i Sjedinjenih Država biti na nuli.

Izuzev Ukrajine, gde će se to oružje nalaziti, Rusija bi mogla, uz malo napora, jednostavno da pređe baltičke države i Finsku ostavljene bez oružja, preko Nemačke da bi došla do Francuskea, a odatle do Srbije, odsecajući i okružujući istočnu i zapadnu Evropu“, rekao je on.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Ali Moskva neće preduzeti takav korak, jer će to značiti neizbežan rat sa NATO-om, a onda će SAD morati da iskoriste svoje poslednje sredstvo – nuklearno oružje, zaključio je politikolog.

Bela kuća je krajem decembra prošle godine objavila planove da Ukrajini obezbedi borbena vozila pešadije Bredli, a Nemačkoj borbena vozila pešadije Marder i dodatnu bateriju PVO sistema Patriot.

Francuski predsednik Emanuel Makron je zauzvrat obećao da će isporučiti oklopna vozila AMX-10RC ili tenkove na točkovima.

Britanski premijer Riši Sunak u subotu ga je tokom razgovora sa Volodimirom Zelenskim obavestio o odluci da se tenkovi Čelendžer 2 prebace u Ukrajinu.

Webtribune.rs