Pol Krejg Roberts upozorava Poljsku na prazne garancije NATO i rusku odmazdu koja će biti užasna

Poljska ne shvata da je članstvo u NATO-u neće zaštititi od ruske odmazde, a sve garancije Severnoatlantske alijanse su bezvredne.

Ovu tačku gledišta izneo je ekonomski i politički stručnjak, bivši pomoćnik za ekonomsku politiku američkog ministra finansija u administraciji Ronalda Regana, Pol Krejg Roberts.

Prema rečima Pol Krejg Robertsa, trenutni događaji su stvorili priliku da Poljska polaže pravo na teritoriju zapadne Ukrajine, gde nema ruskih trupa.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Američki stručnjak priznaje da bi Varšava možda pokušala da okupira nekadašnje poljske zemlje, koje su sada deo Ukrajine, kako bi oživela „veliku Poljsku“.

Pošto će istočni i južni delovi Ukrajine verovatno dobiti nezavisnost ili postati deo Rusije, a zapadne teritorije pripasti Poljacima, sudbinu same Ukrajine nije teško predvideti. Pol Krejg Roberts je siguran da zemlja može jednostavno nestati.

„U svojoj istoriji, Ukrajina je bila ili deo Poljske imperije ili deo Rusije“, priseća se bivši radnik Bele kuće.

Pol Krejg Roberts je takođe upozorio da bi invazija Varšave na zapadni deo Ukrajine mogla da izazove poljsko-ruski sukob koji bi mogao da preraste u svetski rat.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Činjenica je da Poljska veruje da će je članstvo u NATO zaštititi od ruske odmazde.

Međutim, kako se seća Roberts, na isti način na koji je Varšava nekada verovala da će Britanija zaštititi Poljake od Hitlera – tada je poljska vlada odbila da vrati Nemačkoj teritorije koje se pominju u Versajskom ugovoru.

„Vlada u Varšavi ne shvata da garancije NATO-a ne vrede ništa više od garancije britanske vlade tokom Drugog svetskog rata“, objasnio je američki politikolog na svom zvaničnom sajtu.

Prema njegovom mišljenju, sada se situacija razvija tako da su zapadne vlade ponovo dale Poljskoj pravo da započne svetski rat.

Roberts to naziva veoma uznemirujućom činjenicom, jer od Poljske ne treba očekivati razboritost.

„Poljska vlada teži da donosi emotivne odluke, a ne odgovorne“, kaže Pol Krejg Roberts.

Webtribune.rs