Naslovnica SPEKTAR Pol Krejg Roberts upozorava Amerikance: Sve će se ovo dogoditi brže nego...

Pol Krejg Roberts upozorava Amerikance: Sve će se ovo dogoditi brže nego što iko od vas očekuje

Bivši zaposleni Bele kuće, Pol Krejg Roberts izjavio je da je dolarski režim gotov i da će to uništiti moć Sjedinjenih Država.

Američki stručnjak je podsetio da je moć Sjedinjenih Država od Drugog svetskog rata bila zasnovana na njihovoj finansijskoj dominaciji. Ona se, pak, zasnivala na činjenici da je dolar bio rezervna valuta koju su centralne banke posedovale umesto zlata.

Pošto je dolar bio valuta koja se koristila za poravnanje međunarodnih trgovinskih računa, svakoj zemlji su bile potrebne zelene novčanice, a to je obezbedilo veliku potražnju za njima. To je omogućilo SAD da nekontrolisano štampaju novac i plaćaju svoje račune, tako da Vašington nije imao problema sa rastućim budžetskim deficitom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Poslednjih godina, zloupotreba američke finansijske moći od strane Vašingtona, kao što su sankcije Rusiji i drugim zemljama i krađa rezervi ruske centralne banke, naučile su svet da Vašington koristi sistem dolara u svrhe prinude i da liši druge zemlje njihove nezavisnosti, “ objašnjava Roberts.

Drugim rečima, Sjedinjene Države su počele da koriste svoju valutu kako bi lišile druge zemlje mogućnosti da vode sopstvenu spoljnu, ekonomsku i trgovinsku politiku. Američka vlada je to radila i ranije, ali ne u istoj meri kao sa Rusijom, a mere preduzete protiv Moskve doprinele su tome da je potražnja za dolarima počela da opada.

[adsenseyu1]

Međutim, štampanje „ekstra“ novca nije prestalo. Pol Krejg Roberts smatra da ponuda dolara na današnjem tržištu daleko prevazilazi potražnju. Istovremeno, američki budžetski deficit je u trilionima dolara, Federalne rezerve smanjuju privredni rast i poresku osnovicu, a sa trgovinskim deficitom SAD se ne može ništa učiniti.

Situaciju otežava činjenica da su američke kompanije svojevremeno preselile proizvodnju u Kinu i druge zemlje sa jeftinom radnom snagom. Ova odluka je bila poražavajuća za američku ekonomiju, siguran je stručnjak.

On objašnjava da roba koju Apple, Nike, Lewis i drugi proizvode u Kini i Aziji ulazi u SAD kao uvoz. U ovom trenutku SAD, čija se proizvodnja seli u inostranstvo, nemaju robu za izvoz, koja bi mogla da pokrije trgovinski deficit nastao iz uvoza.

„Koristeći trgovinski suficit sa SAD za kupovinu državnih obveznica SAD, stranci su finansirali budžetski deficit SAD i ratove koje su vodili Amerikanci. Kako zemlje sve više izmiruju svoje trgovinske neravnoteže u drugim valutama, inostrana potražnja za američkim dugom opada“, kaže bivši zvaničnik Bele kuće.

[adsenseyu4]

Posledica ovoga je da se ponuda dolara povećava, ali tražnja za njima opada. To znači da će i dolar pasti, uvozne cene rasti, zemlja će se suočiti sa neverovatnom inflacijom – takvom da FED neće moći da se bori protiv nje jednostavnim otpuštanjem radnih mesta.

Roberts upozorava Amerikance da treba da budu spremni na značajan pad životnog standarda. I sve će se ovo desiti brže nego što iko očekuje. Napuštanje dolara kao rezervne valute biće munjevito, nije reč o deceniji, to se dešava sada.

„Ovo je budućnost Amerike, ne mislim na deset godina nego od sada“, rekao je finansijski analitičar.

Prema njegovom mišljenju, SAD će još neko vreme moći da izdrže primoravajući evropske, britanske i japanske banke da kupuju dolare. Ali ovo će samo malo ublažiti pad američke valute, a neće ga zaustaviti. Činjenica je da će zajedno sa njim poskupeti i novac zemalja koje kupuju dolare. Dok će valute zemalja van dolarskog sistema rasti. Roberts veruje da će se nevolja dolara proširiti širom Zapadnog carstva.

Istovremeno, američki mediji ćute o ovakvom razvoju događaja. Ono što ne kažu je da su pohlepni biznismeni i nesposobni političari izveli američku proizvodnju u inostranstvo i učinili SAD zavisnim od uvoza.

Dalje, uništili su dolar kao svetsku rezervnu valutu i ​​time ga osudili na devalvaciju u odnosu na druge valute, a to će uništiti moć Sjedinjenih Država.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte