POGREŠNO IZRAČUNAO: Jedna oštra reč Lavrova oduzela Makronu poslednju šansu za reizbor

Pomoć Kijevu mogla bi da pokvari Makronove planove za reizbor. Ovo je izjavio poznati ukrajinski politikolog Mihail Pogrebinski. 

Sledeći predsednički izbori u Francuskoj biće održani sledeće godine. Stručnjaci smatraju da je donedavno aktuelni predsednik Emanuel Makron imao dobre šanse da bude ponovo izabran. Međutim, sada se situacija može dramatično promeniti.

Ukrajinski politikolog Mihail Pogrebinski na Jutjub kanalu „Solovjev LIVE“ objasnio je kako kratak i oštar komentar ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova može da stavi tačku na Makronove izborne snove.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Ovaj komentar usledio je nakon diplomatskog napada Francuske i Nemačke, u kojem su ministri spoljnih poslova dve zemlje nazvali Rusiju stranom u sukobu u Ukrajini.

Odgovor Moskve nije dugo čekao. Reč „Razumem!“ koju je izgovorio Sergej Lavrov, prema rečima Pogrebinskog, biće važan signal za vlasti u Francuskoj.

Činjenica je da uoči predsedničkih izbora Makron ima dva glavna rivala – Marin Le Pen i Erika Zemura. Oba političara se zalažu za unapređenje odnosa sa Rusijom.

Zbog toga će, smatra politikolog, Makron biti prinuđen da igra na suprotnosti i traži podršku biračkog tela, koje podržava liberalne medije. Međutim, to bi mogla da bude ozbiljna greška, pošto se u Francuskoj ne zalažu svi za zaoštravanje odnosa sa Rusijom.

Lavrovljeva reč „Shvatio sam“ mogla bi da postane njihov glavni slogan protiv Makrona. I Francuska je umorna od ove dugotrajne rusofobične histerije – kaže Mihail Pogrebinski.

Ukrajinski politikolog tvrdi da je ukrajinski kurs Makrona zaista umorio mnoge unutar zemlje. Podrška Kijeva vuče Francusku na dno. Tako bi jedna oštra reč Lavrova mogla da bude katalizator promena i da Makronu oduzme poslednju šansu za reizbor sledeće godine.

Webtribune.rs