Naslovnica IZA OGLEDALA Počelo je: Češka će biti prva u EU koja će proizvoditi i...

Počelo je: Češka će biti prva u EU koja će proizvoditi i prodavati meso iz epruvete

Češki startap je prvi u Evropskoj uniji dobio licencu za proizvodnju i prodaju veštačkog mesa. Prema ruskim medijima, laboratorijski uzgojeno goveđe meso uskoro će se pojaviti.

Ovaj proizvod nije analog mesa napravljen od biljnih sastojaka. Veštačko meso se uzgaja iz ćelije koja je smeštena u hranljivi medijum u bioreaktoru.

Govedina uzgojena u laboratoriji uskoro će se pojaviti u hrani za životinje. Češki startap „Bene Meat“, prvi je u Evropskoj uniji dobio licencu za proizvodnju i prodaju veštačkog mesa.

Roman Kříž, direktor „Bene Meat-a“: „Prvi smo dobili dozvolu za upotrebu takvog mesa u hrani za kućne ljubimce. Većina naših konkurenata ne žuri ovim putem, verovatno zato što imaju problema sa cenama, ali, čini mi se, da smo se mi sa tim izborili.“

Kompanija zapošljava 80 istraživača. Projekat je star već nekoliko godina.

Roman Kříž: „U ovoj fazi ćemo testirati ukus proizvoda i saznati da li ga životinje vole. Mislim da će ovo potrajati nekoliko meseci. Tada će biti moguće zaključivati ugovore.“

[adsenseyu1]

Do sada se u laboratoriji dnevno uzgaja kilogram mesa. Sledeće godine planiraju povećanje proizvodnje na nekoliko stotina kilograma, a zatim i na nekoliko tona dnevno. Sada naučnici uzgajaju govedinu, a u budućnosti planiraju proizvodnju svinjetine i piletine.

Češki istraživači kažu, da će njihovi proizvodi koštati proizvođače stočne hrane manje od pravog mesa. Osim toga, uvek će biti kvalitetan – bez hormona, antibiotika i viška masti.

U početku je kultivisano meso bilo veoma skupo. Na primer, 2008. godine 250 grama in vitro govedine procenjeno je na milion dolara. Sa razvojem tehnologije, cena je smanjena desetine hiljada puta.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social