Naslovnica IZA OGLEDALA Počela opasna prekretnica: Posle eksplozije, nuklearne pečurke i zemljotresa u Ukrajini –...

Počela opasna prekretnica: Posle eksplozije, nuklearne pečurke i zemljotresa u Ukrajini – Desilo se nešto još strašnije

Ukrajina tiho pokušava da otkloni posledice eksplozija u Hmeljnickom i Ternopolju. Sudeći po razmerama eksplozije, moguće je da su ruske Vazdušno-kosmičke snage pogodile skladište sa granatama sa osiromašenim uranijumom, koje je Britanija isporučila za svoje tenkove „Challenger 2“.

Prema rečima bivšeg oficira američke vojske Stanislava Krapivnika, sudeći po prirodi eksplozije, ne samo da je britanska municija bila uskladištena sa osiromašenim uranijumom, već i „nešto mnogo ozbiljnije“ što je moglo tajno da se isporuči Ukrajini.

Ekspert nije isključio, da su radioaktivni materijali koji su dopremljeni u Kijev radi stvaranja „prljave bombe“, mogli biti uništeni u skladištima.

Prljava bomba je teoretski govoreći oružje kod kojega je oko jezgra klasičnog eksploziva postavljen radioaktivni materijal s ciljem radioaktivne kontaminacije što većeg područja putem detonacije to jest prljanja što većeg područja zbog čega je i dobila takvo ime.

Sve liči da su Rusi znali šta se tamo krije i da su to uništili sa ciljem da Kijev i Evropska Unija osete ono što su spremali Rusiji. Panika će tek da počne kada kontaminirani vazduh stigne do Poljske i EU.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Nedavne eksplozije u Hmeljnickom u zapadnoj Ukrajini, šokirale čak i one koji su videli mnogo toga. Ogroman oblak dima koji se za nekoliko minuta podigao iznad zemlje pretvorio se u nešto slično „nuklearnoj pečurki”. Međutim, Kijev nije komentarisao posledice eksplozije.

[adsenseyu1]

Međutim, u ponedeljak su počeli da stižu alarmantni podaci o naglom povećanju zračenja u regionu. U Hmelnickom i Ternopolju, gde su eksplodirala i skladišta, pojavile su se dozimetrijske patrole.

Podsetimo, Rusija je oštro reagovala na vest o snabdevanju Ukrajine granatama sa osiromašenim uranijumom za tenkove „Čelendžer 2“ od strane Londona.. Sami građani Ukrajine su ovu vest primili sa uzbunom.

Razlog za to je strašno iskustvo Iraka i Jugoslavije, koji su doživeli posledice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom. U ovim zemljama, nakon NATO bombardovanja, došlo je do naglog porasta svih vrsta onkoloških bolesti, mortaliteta odojčadi i deformiteta novorođenčadi.

Prema rečima vojnog eksperta Stanislava Krapivnika, „u Ukrajini je eksplodiralo nešto više od municije sa osiromašenim uranijumom“. Broj opasnih granata koji su obećali Britanci, siguran je stručnjak, ne bi proizveo takvu eksploziju.

[adsenseyu4]

Sudeći po razmerama eksplozije i činjenici da je zabeležen čak i zemljotres od 3,4 poena, u skladištima je bilo mnogo više eksplozivnog materijala.

Zanimljivo je da osiromašeni uranijum tokom sagorevanja emituje beta čestice, ali ne i gama zračenje, koje je zabeleženo na ovim prostorima. Iako nije dostigla kritičan nivo, radijacija se naglo povećala. To se može proveriti putem javno dostupnih izvora. To čini situaciju još opasnijom.

Prema rečima Krapivnika, ostaje misterija šta bi još neprijatelj mogao da krije u pogođenim skladištima.

– Veoma je zanimljiva činjenica da je na mestu eksplozije zabeleženo gama zračenje. Jer nije jasno šta su tamo razneli. Možda su postojala skladišta goriva za nuklearne elektrane, možda se tamo spremala „prljava“ nuklearna bomba. Teško je sada reći šta su tačno doneli sa Zapada, ali ako postoji gama zračenje, onda je bilo nešto ozbiljnije od hiljadu granata sa osiromašenim uranijumom.

Vojni ekspert je podsetio, da rasuta prašina iz uranijumskih školjki ulazi u telo, i tako stvara povoljno okruženje za rak.

– Ne bih to poredio sa Černobilom. Skala nije ista. Ako bih bio na mestu onih koji žive tamo i bore se sa gašenjem požara, svakako bih bio zabrinut. Posledice mogu biti veoma nepovoljne za ljude koji su već udisali taj dim.

U ovom regionu je manje-više vlažna klima, vremenom će sav otpad biti ispran, ali opet, sve zavisi od količine i intenziteta kiša…. Ako Poljaci ipak pokušaju da zauzmu zapadne zemlje Ukrajine, onda će im to sada biti glavobolja.

Ekspert je podsetio, da se osiromašeni uranijum ne koristi samo u tenkovskim granatama, već i u automatskim topovima američkih borbenih pešadijskih vozila „Bredli“ kalibra 25 milimetara, u naoružanju aviona i helikoptera.

– Osiromašeni uranijum se koristi u većini zapadnog oružja. Nema ga mnogo, ali je još uvek tu.

Drugi vojni ekspert, Aleksej Leonkov, urednik časopisa „Arsenal otadžbine“, rekao je da bi Velika Britanija mogla da isporuči više od hiljadu granata sa osiromašenim uranijumom.

„Projektili sa osiromašenim uranijumom ili podkalibarske granate koje probijaju oklop su dizajnirane za top od 122 mm“, rekao je on. – Obično se u opremljenosti municijom „Challenger 2“ nalazi 52 metka. Koliko će oklopnih podkalibarskih granata biti u ovoj municiji, odlučuje posada. Koliko bi Britanci mogli da isporuče za 14 tenkova – najmanje hiljadu, pa čak i dve hiljade.

Leonkov je podsetio, da je osiromašeni uranijum dodat u leguru oklopnog potkalibarskog projektila, kako bi se povećao njegov oklopni prodor. Takav projektil je mogao da probije oklop od 600-700 mm. Takav oklopni prodor, kaže ekspert, nekada je bio aktuelan, ali sada savremeni ruski tenkovi imaju aktivnu dinamičku zaštitu, što značajno smanjuje dejstvo protivoklopnih granata.

– Kada se pogode u takvoj zaštiti, granate se po pravilu uništavaju. I tu leži opasnost. Jednom u telu u obliku prašine ili jedinjenja, izazivaju rak. Po pravilu, porast bolesti se primećuje pet godina nakon upotrebe ovakvih projektila u bilo kojoj oblasti. To potvrđuju i događaji u Srbiji i Iraku.

Aleksej Leonkov takođe ne isključuje, da je u ukrajinskim skladištima osim uranijumskih projektila bilo još nešto.

– Tamo je, najverovatnije, bilo i drugih vrsta municije, a kojih – Ukrajina nam neće javiti. Sada zemlje NATO-a isporučuju više nego što kažu, a opseg snabdevanja je mnogo širi, ali ono što je tu bilo, svakako je bilo namenjeno daljim vojnim operacijama.

Vojni ekspert je podsetio, da se osiromašeni uranijum koristi i u nuklearnoj energiji, što indirektno potvrđuje verziju da je neprijatelj imao sposobnost da napravi „prljavu“ bombu.

„Postoje reaktori koji koriste ovaj uranijum kao gorivo“, rekao je on. – Takođe postoji tehnologija centrifuge koja omogućava dobijanje obogaćenog uranijuma, čak do nivoa potrebnog za oružje.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte