Naslovnica IZA OGLEDALA Piramida veća od one u Gizi sakrivena u planini – VIDEO

Piramida veća od one u Gizi sakrivena u planini – VIDEO

Great Pyramid of Cholula

Piramida u Čoluli je dugo bila sakrivena unutar planine. O njoj se ne zna mnogo i zato misterija oko ovog spomenika intrigira turiste širom sveta.

Poznatija je kao Tlačiualtepetl (“planina koju je n”), i smatra se da je izgradnja piramide počela 300 godine pre nove ere. Prema jednom od mnogih mitova, ovaj najveći spomenik na svetu izgradio je džin.

Veruje se da su u Čoluli ljudi pravili svete hramove, po jedan za svaki dan, kako bi ih Bogovi štitili. Međutim, to ih nije zaštitilo od invazije Španaca 1591. godine.

Naime, Španci su se ustalili u ovom mestu, umesto hramova sagradili crkve, od kojih je najznačajnija Bogorodična crkva na vrhu jedne planine.

[adsenseyu4]

Ispostavilo se da se ispod male crkve nalazi se piramida ogromnih proporcija. Sa 450 metara širine i 66 metara visine, od jednog do drugog kraja Velika piramida je jednaka veličini 9 olimpijskih bazena.

Ova piramida ponela je titulu najvećeg spomenika na svetu, sa osnovom koja je četir puta veća od piramide u Gizi i sa skoro dva puta većim obimom. Zahvaljujući crkvi na vrhu, takođe spada i u najstariju konstantno okupiranu građevinu na svetu.

Kako legenda kaže, kada je lokalno stanovništvo čulo da dolaze španski konkvistadori, preklrili su svoj dragoceni hram zemljom. Da, najveći spomenik na svetu napravljen je od blata, koji u suvim vremenskim uslovima može da opstane hiljadama godina.

U ranijim iskopavanjima otkriveni su jezivi prizori, kao što su posmrtni ostaci lobanja obezglavljene dece.

Danas ova piramida može da se obiđe pomoću 8 metara dugih tunela izgrađenih početkom XX veka. I nakon 500 godina kolonijalnih osvajanja, ovaj grad se opet suočava sa novom okupacijom: turistima.

(B92)

[adsenseyu6][adsenseyu5]