Naslovnica SPEKTAR Pentagon uznemiren: Kina gradi veliku seriju bešumnih atomskih podmornica

Pentagon uznemiren: Kina gradi veliku seriju bešumnih atomskih podmornica

SAD decenijama nisu morale ozbiljno da brinu o kineskim podmornicama jer su bile „bučne i lako ih je bilo otkriti”. Istovremeno, kineska vojska je morala da ulaže ogromne napore da pronađe „supertihe“ američke podmornice, objavio je The Wall Street Journal.

Ali sada, priznaje uticajni i dobro obavešteni američki dnevni list, Peking zatvara jednu od najvećih praznina koja je decenijama razdvajala američku i kinesku vojsku. Pravi veliki prodor u razvoju podvodnih tehnologija, što će imati ozbiljne posledice u potencijalnom sukobu oko Tajvana.

Sudeći po satelitskim snimcima, Kina je početkom godine uvela u upotrebu jurišnu podmornicu na nuklearni pogon koju – umesto propelera – pokreće sistem pumpi na mlazni pogon. Pored toga, Kina doživljava ekspanziju u proizvodnji nuklearnih podmornica, naglašava se u članku.

Kako navodi The Wall Street Journal, zapadni Pacifik postaje sve opasnije mesto za američku flotu. Jer, Kina postavlja senzorske mreže duž svojih obala, poznate kao „Veliki podmornički zid“, koje će joj omogućiti da mnogo bolje detektuje neprijateljske podmornice.

Kina je letos izvela velike vežbe potrage za podmornicama u Južnom kineskom moru, koje su trajale više od 40 sati. Pored toga, mornarice Kine i Rusije izvele su zajedničke protivpodmorničke manevre ispred obala Aljaske.

The Wall Street Journal naglašava: „Svi ovo ukazuje da se era bezuslovne američke dominacije u morima oko Kine bliži kraju“.

[adsenseyu1]

Penzionisani oficir američke mornarice Kristofer Karlson veruje da je američkoj mornarici potrebna nova strategija za borbu protiv sve moćnijih podvodnih protivnika. On smatra da će Vašingtonu biti potrebno mnogo više resursa da otkrije, prati i potencijalno napadne novu generaciju bešumnih kineskih podmornica.

On je uveren: „Posledice po Sjedinjene Države i naše pacifičke saveznike biće dalekosežne“.

Simulacije bitke za Tajvan američkih vojnih analitičara po pravilu uključuju upotrebu podmornica protiv kineskih brodova. Ali, povećana pretnja američkoj podmorničkoj floti će iskomplikovati taj zadatak.

Čak bi i prosto približavanje Tajvanskom moreuzu moglo postati opasnije.

Brent Sadler, bivši podmornički oficir i viši istraživač u vašingtonskom istraživačkom centru Heritidž fondacije, upozorava Pentagon i Belu kuću:

„Kineske nuklearne podmornice bi mogle da počnu da love naše, a i podmornice naših saveznika, istočno od Tajvana“.

Američki vojni analitičari navode da će nove kineske podmornice biti nečujne kao ruske nuklearne podmornice projekta 971 Šćuka-B.

„Biće ih veoma teško otkrivati“, priznaje Karlson.

Nova generacija kineskih nuklearnih podmornica pojaviće se tek za nekoliko godina.

The Wall Street Journal procenjuje da će Kina teško uspeti da potpuno sustigne Sjedinjene Države u podvodnim tehnologijama.

Ali, i opominje: „Kina uopšte ne mora da potpuno anulira zaostajanje. Izgradnjom podmornica koje je mnogo teže otkriti, mogla bi da natera Pentagon da rasprši resurse koji se koriste za njihovo praćenje. Osim toga, svaki potencijalni rat će se najverovatnije voditi u akvatorijama koje su Kinezima domaće i veoma poznate“.

Američka vojna mornarica, koja prebacuje resurse u azijsko-pacifički region, smatra da joj je potrebno 66 jurišnih podmornica za izvršavanje globalnih misija.

Međutim, prema prognozama, do 2030. godine broj američkih podmornica te klase biće smanjen na 46, pošto će najstarije biti povučene iz upotrebe.

Prema najoptimističnijem scenariju, američka mornarica će 2049. imati ukupno 66 jurišnih nuklearnih podmornica.

Kina trenutno ima šest nuklearnih podmornica. Karlson predviđa da će, kada se Kina opredeli o novom dizajnu, moći da ih godišnje proizvodi tri puta više od SAD.

Sadler, inače, smatra da smanjenje tehnološkog jaza između dva rivala povećava verovatnoću njihove vojne konfrontacije u ovoj deceniji.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social