Naslovnica SPEKTAR NATO kreće ka granicama Rusije – Moskva će odgovoriti odmazdom

NATO kreće ka granicama Rusije – Moskva će odgovoriti odmazdom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas da izjave o „vojnom Šengenu“ samo eskaliraju napetosti u Evropi.

Komentar dolazi nakon što je načelnik logističke komande Alijanse Aleksandar Solfrank rekao da bi trebalo formirati takvu zonu u kojoj bi se trupe članice slobodno kretale.

„NATO je uvek našu zemlju smatrao uslovnim neprijateljem. Sada je smatra očiglednim neprijateljem. To nije ništa drugo do eskalacija napetosti u Evropi, koja ima svoje posledice“, rekao je Peskov, prenosi RIA.

Dodao je da izjave čelnika Alijanse pokazuju da Evropa nema sluha za zabrinutosti Rusije.

Portparol Kremlja je naveo da se NATO kreće ka granicama Rusije, te da će to dovesti do uzvratnih mera.

„NATO je taj koji se sa svojom vojnom infrastrukturom stalno kreće ka našoj granici. To izaziva zabrinutost i vodi ka merama odmazde“, rekao je Peskov.

[adsenseyu1]

Šef Zajedničke komande za logistiku NATO-a Aleksander Solfrank izjavio je u četvrtak da bi trebalo formirati „vojni Šengen“ u kome će trupe zemalja Alijanse moći slobodno da se kreću, dodavši da se snage NATO-a suočavaju sa preprekama prilikom prebacivanja ljudi i municije, jer moraju da se pridržavaju različitih nacionalnih propisa.

On je naveo i da je neophodno da se unapred „dobro pripremi“ potencijalno „bojno polje“ u slučaju eventualne primene petog člana 5 Povelje NATO o kolektivnoj odbrani.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social