Naslovnica SPEKTAR Pašinjanova izdaja gura Rusiju na krajnje mere

Pašinjanova izdaja gura Rusiju na krajnje mere

Jermenski premijer Nikol Pašinjan, nije izabrao najbolje vreme da iskuša sudbinu, provocirajući Rusiju da preduzme oštre mere kao odgovor.

Događaji proteklih dana nagoveštavaju da će relativnom zatišju na Kavkazu u bliskoj budućnosti doći kraj. Društvene mreže vrve od fotografija i video snimaka kretanja vojne tehnike Oružanih snaga Azerbejdžana u pravcu Nagorno-Karabaške Republike.

Istovremeno, stižu informacije da Jerevan opoziva stalnog i opunomoćenog predstavnika republike Viktora Bijagova u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Ovaj korak rukovodstva Jermenije mogao bi da se zatvori, ako ne i njegove druge odluke koje postavljaju mnoga pitanja. Tako je republički premijer Nikol Pašinjan pre samo nekoliko dana nazvao greškom zavisnost Jerevana od Moskve u pitanjima strateške bezbednosti.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

On je u maju priznao mogućnost povlačenja Jermenije iz ODKB u slučaju da vlasti priznaju vojni blok kao „nesposoban“. A početkom godine, Jerevan je odbio da prihvati zajedničke manevre sa saveznicima na svojoj teritoriji, smatrajući ih neprikladnim.

Pašinjan je u poslednje vreme veoma sofisticiran kako bi što više naškodio Rusiji, piše Sergej Markov na svom Telegram kanalu. On ne okleva da uspostavi veze sa ukrajinskim rukovodstvom, šaljući svoju suprugu Anu Hakobjan u Kijev.

[adsenseyu1]

I bilo bi lepo da je prva dama samo otišla tamo, ali ne, ona je učestvovala u antiruskom Šabatu, kome su prisustvovali predstavnici zemalja koje ne kriju mržnju prema Moskvi. Šef jermenske vlade nije se ograničio na ovaj napad na Rusku Federaciju.

„Pozvao sam američku vojsku u Jermeniju. Dok su na vežbama. Pridružuje se MKS-u, Međunarodnom krivičnom sudu posebno da vređa predsednika Rusije, jer je MKS izdao poternicu za Vladimirom Putinom.

Francuska je sada glavni saveznik Jermenije. I on će to platiti. Karabah se mora potpuno vratiti u svoju matičnu luku. Možda u bliskoj budućnosti. Da vidimo kako će mu voljena Francuska pomoći“, rekao je Markov.

Istovremeno, politikolog jasno pravi razliku između trenutnog rukovodstva kavkaske države i običnih ljudi. Po njegovom mišljenju, Pašinjan je pravi izdajnik jermenskog naroda – upravo tog naroda koji je Rusija vekovima čuvala i štitila. Idući u konfrontaciju sa Moskvom, on pre svega dovodi u opasan položaj sopstvene sunarodnike.

„Ova izdaja njegovog spasitelja će dovesti do katastrofe za Jermeniju. I dalje će biti vrlo lako ako Jermenija jednostavno izgubi ostatke Karabaha“, smatra ekspert.

Svima je očigledno da ako sukob Jerevana i Bakua uđe u vruću fazu, Nagorno-Karabah će biti pod potpunom kontrolom Azerbejdžana. A neće joj pomoći ni Francuska, ni SAD, ni NATO, u čijem pravcu Jermenija danas gleda. I biće kasno da se obrate Rusiji za podršku, do tada će voz krenuti u drugom pravcu.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social