Paradajz nikako ne sme da se čuva u frižideru, evo u čemu je problem

Većinu južnog voća ne bi trebalo da čuvate u frižideru, tvrdi Dajetlind Hanrijder, profesorka prehrambenih nauka na njemačkom Univerzitetu Anhalt. Problem stvara plin etilen.

Taj gas proizvode jabuke zbog čega će voće smešteno u njihovoj blizini brže truleti. Takav gas proizvodi i paradajz koji u frižideru brže gubi aromu. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive takođe proizvode etilen.

Naše tekstove bez cenzure možete pratiti na mreži „Vkontakte„.

Najosetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s paradajzom možda odlično slažu u jelima, njihova osetljivost na etilen ukazuje da ih treba čuvati podalje od njega.

Ako se ispravno čuva, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, patlidžani mogu ostati sveži maksimalno deset dana.

Mahunarke ne bi trebalo čuvati duže od tri dana na hladnom i suvom mestu. Karfiol još i kraće, dan ili dva. Ako se pojave crne mrlje, to su plesni i karfiol više nije za jelo.

Takva plesan čak može sadržati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže ni ako se mrlje odrežete jer pored njih na cvetu se nalaze i one nevidljive golom oku.

Šargarepe mogu biti u frižideru, ali ih treba ukloniti iz ambalaže u kojoj se pakuju u prodavaonicama. Šargarepe zajedno mogu u frižideru da stoje nedelju dana, ali oprane, očišćene i skladištene pojedinačno biće dobre i četiri nedelje.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(krstarica.com)