Ovo rusko oružje neće dozvoliti da NATO mirno spava


Rusija je objavila informacije o još snažnijem oružju od američkih bombardera B-2, piše kineska Sina. Čim stupi u službu, NATO neće moći mirno da spava, siguran je autor članka.

Sposobnost strateškog nuklearnog odvraćanja je osnovna potreba koju vojne sile moraju imati. Ovaj potencijal je direktno povezan sa međunarodnim statusom velikih sila.

Zemlje koje nemaju strateško nuklearno odvraćanje imaju malo ili nimalo glasa na globalnom nivou i ne mogu govoriti naglas.

Trenutno u svetu postoji osam zemalja sa nuklearnim oružjem, ali samo tri zemlje imaju „trostruku“ sposobnost nuklearnog odvraćanja, a to su: Kina, SAD i Rusija.

Sada je Rusija pod ogromnim vojnim pritiskom NATO-a, pa je objavila informaciju o oružju moćnijem od američkih stelt bombardera B-2, a kada uđe u službu, NATO neće moći mirno da spava.

Strateški bombarder B-2 se može nazvati univerzalnim vazdušnim oružjem. Cena aviona je zlata vredna. Čak ni bogate i moćne SAD ne mogu da ga priušte u većim količinama, tako da je broj aviona u upotrebi veoma ograničen.

Jedan srušeni B-2 može da dovede do toga da Pentagon bude u problemu mesecima.

Ovi bombarderi su neverovatno skupi, ali postoji razlog za njihovu nečuvenu cenu, a to je izuzetna prikrivenost i nevidljivost.

B-2 je učestvovao u mnogim lokalnim ratovima, ali ga neprijateljski radari nikada nisu otkrili. To je jedan od najboljih strateških bombardera na svetu i ključno oružje američke vojske za nuklearne napade vazduh-vazduh. Istovremeno, Rusija uopšte nema stelt bombarder.

Ruski strateški bombarder Tu-160, u izvesnom smislu, ima iste funkcije kao i B-2, ali je ovaj avion razvijen još u Sovjetskom Savezu. Njegova jedinstvena karakteristika je sposobnost da savlada sisteme protivvazdušne odbrane pri nadzvučnim brzinama, ali nema stelt karakteristike.

Istovremeno, zbog kontinuiranog razvoja protivvazdušne raketne tehnologije, superzvučna brzina je sve manje cenjena.

A ako se brzine ispod 5 maha koriste za savladavanje sistema protivvazdušne odbrane, onda će takvo oružje lako presresti i uništiti savremeni sistemi protivvazdušne odbrane. Iz tog razloga, ruska vojska nije prestala da pokušava da razvije strateški stelt bombarder kako bi poboljšala svoju sposobnost nuklearnog odvraćanja u vazduhu.

Strateški stelt bombarder PAK DA je ključ budućnosti ruskog vazdušnog nuklearnog odvraćanja. PAK DA je strateški bombarder nove generacije koji razvija ruska vojska.

U stvari, koncept aviona se pojavio još 2008. godine, ali fizički model se nije pojavio do sada. Uprkos tome, spoljni svet nikada nije oslabio pažnju na ovu letelicu, jer će rođenje ovog bombardera predstavljati ozbiljnu pretnju za celokupnu vojnu organizaciju NATO-a.

Prema informacijama koje je objavila ruska vojska, ovaj bombarder će imati dve glavne karakteristike: prva je izuzetna nevidljivost, a druga je povećano opterećenje za nošenje oružja.

Ruska vojska se nada da će sa PAK DA postići isti nivo nuklearnog odvraćanja iz vazduha kao Sjedinjene Države.

Dakle, projekat ovog bombardera verovatno je usmeren i na američki strateški bombarder B-21. Ruska vojska je već rekla da će kupiti 100 ovih bombardera, a ovi avioni će koristiti plazma stelt tehnologiju da apsorbuju i rasipaju radarske talase bez promene oblika letelice.

PAK DA će takođe moći da nosi krstareće rakete da efikasno pogađa ciljeve koji se nalaze u Evroaziji i Africi. Nakon dopune goriva u vazduhu, moći će da ide na velike udaljenosti da bi naneo prekookeanske udare.

Ovaj lovac će moći da obavlja različite borbene misije i koristiće se ne samo u borbenim sukobima velikih razmera, već s obzirom na ograničene ekonomske uslove Rusije, ovaj bombarder bi takođe trebalo da bude u stanju da izvodi konvencionalno bombardovanje u lokalnim sukobima.

Može da poleti u nekonvencionalnim uslovima, uključujući poletanje sa puteva, terenskih aerodroma i kratkih pista. U smislu koncepta, ovo je zaista izuzetan avion.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Autor: Ji Long, Defense Watch (Sina)

Prevod i adaptacija: Webtribune.rs