Ovde će početi veliki rat: NATO šalje borbene avione i vojsku u Ukrajinu, zbog ruskih raketnih udara?

NATO može direktno da interveniše u ukrajinskom sukobu, zbog ruskih raketnih udara. O tome piše Ksander Landen, analitičar „Newsweek-a“.

Rusija je počela da udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, kao što su termoelektrane. Ova taktika je dobila odobrenje mnogih ruskih vojnih stručnjaka. Na primer, rezervni pukovnik Igor Korotčenko je više puta izjavio, da bi se takvo granatiranje trebalo nastaviti i u budućnosti.

„Pre svega, naše udare na kritičnu infrastrukturu, treba da obavimo na takav način, da jedan region Ukrajine za drugim, uranjaju u mrak“, rekao je Korotčenko u emisiji kanala „Rusija-1“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ova izjava izazvala je osudu Zapada. To se posebno nije dopalo bivšem komandantu združenih snaga NATO-a u Evropi, Džejmsu Stavridisu. Po njegovom mišljenju, Rusija nema pravo da napada ove objekte. Ako ruske trupe nastave da udaraju na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, to će primorati snage Alijanse da intervenišu.

„Ovakav način delovanja će gotovo sigurno uvući NATO u rat“, napisao je Stavridis na društvenim mrežama.

Kako podseća analitičar, Alijansa je sve ovo vreme izbegavala otvoreno učešće u sukobu. Međutim, ako NATO odluči da uvede zonu zabrane letova u Ukrajini, vojni blok će morati tamo da pošalje svoje borce. Ovo će biti početak rata svih zapadnih zemalja protiv Rusije. O tome je na početku krize govorio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Jedini način da se uvede zona zabranjenog leta je slanje lovaca NATO-a u ukrajinski vazdušni prostor, a zatim uvođenje ove zone zabrane letova“, rekao je Stoltenberg.

Webtribune.rs