Naslovnica ŽIVOT Ova biljka ubija ćelije raka i do 98 posto: Sprečava dijabetes, poboljšava...

Ova biljka ubija ćelije raka i do 98 posto: Sprečava dijabetes, poboljšava vid …

[adsenseyu3]

gorka-dinja

[adsenseyu2]

Gorka dinja je veoma korisna namirnica koja ima prilično gorak ukus. Ona naizgled liči na krastavac, ali ima mnogo više bradavičastih nabora. Ona uspeva u vlažnoj i toploj klimi, a najčešće se može naći u Južnoj Americi i Aziji.

Dr Frenk Šalenberger, koji je specijalizovan za tretmane protiv starenja i alternativnu medicinu, koristio je ovu biljku za borbu protiv raka pankreasa. Dr Šalenberger je otkrio da je gorka dinja efikasna za inhibiranje rasta ćelija raka i savetovao je svoje pacijente da konzumiraju prirodne supstance koje inhibiraju rast ćelija raka.

On je prilikom svog poslednjeg istraživanja otkrio da se sok od gorke dinje, rastvoren u vodi do 5%, veoma efikasno bori protiv raka pankreasa. Gorka dinja je uništila ćelije raka u procentu od 90-98%. Gorka dinja je kasnije ispitivana na Univerzitetu u Koloradu, gde je otkriveno da ona za 64% smanjuje veličinu tumora pankreasa.

Međutim, to je samo jedna od blagodeti gorke dinje. Ona se takođe koristi kao lek za visok krvni pritisak, astmu, kožne infekcije, simptome dijabetesa i stomačne probleme. Ova biljka se tradicionalno koristi u medicini u Africi, Indiji, Kini i na jugoistoku SAD.

[adsenseyu4]

Gorka dinja sadrži velike količine nutrijenata, a vrlo malo kalorija. Ona je odličan izvor magnezijuma, mangana, dijetalnih vlakana, vitamina B1, B2, B3 i vitamina C, folata, cinka i fosfora.

Ona sadrži duplo više beta karotena nego brokoli, puno gvožđa, duplo više kalijuma nego banane i duplo više kalcijuma nego spanać.

Jedino što je negativno po pitanju ove namirnice jeste njen gorak ukus i on odbija mnoge ljude od konzumiranja.

Zdravstvene pogodnosti gorke dinje

Dokazano je da redovna konzumacija soka od gorke dinje povećava energiju organizma.

Gorka dinja je odličan izvor folata. Konzumiranje gorke dinje u trudnoći smanjuje mogućnost nervnih oštećenja kod novorođenih beba.

[adsenseyu6]

vbdshhfiuog376426378

Gorka dinja sadrži polipeptid P, fitonutrijent koji snižava nivo šećera u krvi. Takođe sadrži i fitokonstituent koji povećava sintezu glikogena i apsorpciju glukoze, što zajedno potpomaže lečenju dijabetesa tipa 2.

Poboljšava imunitet. Sok od gorke dinje pomaže organizmu da se izbori sa infekcijama.

Visoka količina beta karotena veoma pozitivno deluje na vid i probleme sa očima.

Ubrzavanjem metabolizma alkohola, gorka dinja pomaže kod mamurluka. Ona takođe potpomaže obnavljanje jetre usled preterane konzumacije alkohola.

Gorka dinja stimuliše peristaltiku i poboljšava varenje.

Redovna konzumacija soka od gorke dinje umanjuje simptome psorijaze i drugih gljivičnih infekcija poput atletskog stopala i dermatofitoze.

[adsenseyu1]

Kako je najbolje konzumirati gorku dinju

Za razliku od drugog povrća i voća, gorku dinju bi trebalo brati dok je zelena, a izbegavti onu koja već postaje narandžasta (što je gorka dinja zrelija, ukus joj je sve gorči).

Gorka dinja je sastojak jela čanpuru, karakterističnog za japansku kuhinju.

Sušena i mlevena gorka dinja se koristi za pripremu ledenog čaja ili čaja s mlekom u nekim istočnoazijskim regionima.

Ona se u Indiji često puni mešavinom začina po imenu garam masala, zajedno sa zelenim ljutim papričicama, paradajzom, karijem i lukom.

Od gorke dinje se može praviti i turšija.

Na Filipinima je poznata kao ampalaja i koristi se u specijalnim jelima sa račićima, bamijom i patlidžanom.

Definitivno vredi jesti ovo voće, iako je gorko, a bilo bi idealno da ga uključite u svoju redovnu ishranu.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]