Naslovnica IZA OGLEDALA OTKRIVENO: Kako će naš Sunčev sistem uništiti nova planeta

OTKRIVENO: Kako će naš Sunčev sistem uništiti nova planeta

[adsenseyu2]

zemlja2

[adsenseyu3]

Nova studija je otkrila da planeta vreba na ivici našeg Sunčevog sisteme i spremna je da nasrne i uništi sve na svom putu kada Sunce konačno umre.

Planeta Devet će izbrisati Jupiter, Saturn, Uran i Neptun, ako i kada se zavrti u orbitu.

Planete bliže suncu, uključujući i Zemlju, će već biti izbrisane kada Sunce umre – što će, kako se smatra, biti za oko sedam milijardi godina.

Nakon eksplozije supernove, naša domaća zvezda će se pretvoiti u belu zvezdu patuljka, istiskajući veće planete na sigurniju distancu.

zemlja

Ali njihovo turbulentno postojanje neće dugo trajati ako planeta Devet napravi svoj potez.

[adsenseyu1]

Teoretičari veruju da je planeta Devet tamo, ali to tek treba da bude potvrđeno.

Dr Dimitri Veras iz Odeljenja za fiziku na Univerzitetu Varvik je zabeležio nekoliko pozicija gde bi planeta Devet mogla da bude, što je nebesko telo dalje i veće, više će pustoši naneti.

To bi bilo zato što, što je dalje i što je veća, imaće veću gravitacionu silu, bacajući planetarno poravnanje u haos, makar na planete koje su katapultirane u svemir.

Dr Veras kaže: “Postojanje daleke masivne planete bi moglo suštinski promeniti sudbinu solarnog sistema. Konkretno, Uran i Neptun možda više ne bi bili sigurni od Sunčeve smrti.“

“Sudbina solarnog sistema će zavisiti od mase i orbitalnih svojstava planete Devet, ukoliko ona postoji.“

“Budućnost Sunca može biti nagoveštena belim patuljcima koji su “zagađeni“ kamenim ostacima. Planeta Devet može delovati kao katalizator za zagađenje.“

“Budućni identitet Sunca kao belog patuljka koji može biti ’zagađen’ kamenitim ostacima može se odraziti na trenutna zapažanja drugih belih patuljaka širom Mlečnog puta.“

Webtribune.rs

[adsenseyu4][adsenseyu5][adsenseyu5]