Naslovnica SPEKTAR Otkriven dokument: SAD povlače opasan potez, Putin je već najavio šta sledi!

Otkriven dokument: SAD povlače opasan potez, Putin je već najavio šta sledi!

Tačni detalji kredita, uključujući rok otplate, kamatnu stopu i da li će biti dat direktno ili preko posrednika kao što je Svetska banka, tek treba da se utvrde.

Sjedinjene Države su spremne da daju Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara koristeći profit od zamrznute ruske imovine ako Evropska unija produži antiruske sankcije na neodređeno vreme, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na dokument EU.

„Prema dokumentu o diskusiji koji je procurio, Sjedinjene Države su spremne da daju Ukrajini kredit od 50 milijardi dolara, otplaćen profitom od zamrznute ruske imovine, ako EU može da produži sankcije Moskvi na neodređeno vreme“, navodi se u članku.

Predlog Vašingtona naveden je u dokumentu o kome će se danas raspravljati na virtuelnom sastanku ministara finansija EU.

Kako se dodaje, tačni detalji kredita, uključujući rok otplate, kamatnu stopu i da li će biti dat direktno ili preko posrednika kao što je Svetska banka, tek treba da se utvrde.

Kako je ranije objavio „Fajnenšel tajms“, Sjedinjene Države guraju zemlje G7 da Ukrajini daju zajam osiguran budućim prihodima od ruske imovine zamrznute na Zapadu do mogućeg povratka Donalda Trampa u Belu kuću, koji se zalaže protiv finansiranja Kijeva.

Od početka Specijalne vojne operacije, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi koje iznose oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog Euroklira, jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring.

(RIA)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social