Naslovnica SPEKTAR Opasno upozorenje Rusa- Označene nove legitimne mete!

Opasno upozorenje Rusa- Označene nove legitimne mete!

Rusija je juče odgovorila novom pretnjom eskalacije na izveštaje da bi Francuska uskoro mogla da pošalje instruktore u pomoć ukrajinskoj vojsci. „Nijedan instruktor uključen u obuku ukrajinske vojske nema imunitet“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi AFP.

– Nije važno da li su Francuzi ili ne – dodao je on. Prošle nedelje je ukrajinski glavnokomandujući Oleksandr Sirski rekao da će francuski instruktori uskoro stići u Ukrajinu.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji će se ove nedelje sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja u Francuskoj na Dan D, mogao bi uskoro da najavi malu koaliciju zemalja koje su spremne da pošalju instruktore u Ukrajinu, preneo je Mond.

Putin: U Ukrajini već postoje specijalci pod maskom plaćenika

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da u Ukrajini već postoje „specijalne snage pod maskom plaćenika“.

Državna novinska agencija TASS je u međuvremenu citirala portparolku Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja je u kontekstu instruktora rekla da je Moskva dobila izveštaje o nedavnom raspoređivanju francuskih trupa u Ukrajinu.

Makronov predlog je takođe podstakao Putina da upozori da je „nuklearno oružje na stolu“ ako se pošalju trupe, a ruski predsednik je u februaru rekao da „neće dozvoliti da se bilo ko meša“ u ruske poslove i da su moskovske „strateške nuklearne snage u stanje pune pripravnosti“.

Bendžamin Hadad — član parlamenta Makronove Renesansne partije koji često učestvuje

u raspravama o francuskoj spoljnoj politici — rekao je za „NJuzvik“ prošlog meseca da se sve više priča o raspoređivanju trupa NATO-a u Ukrajini.

Druge države NATO-a, poput SAD i Nemačke, javno su isključile slanje trupa u Ukrajinu. U martu je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost DŽon Kirbi rekao da je predsednik Džo Bajden „jasno stavio do znanja da neće staviti američke čizme na zemlju“.

(Blic)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social