Oteli je kao bebu, a celog života je osećala da je Srpkinja: Došla iz Italije u Srbiju i posle 52 godine zagrlila majku

Italijanka Lorijana Saso, posle 52 godine, konačno u zagrljaju majke Leposave Dinkovski iz Perleza.

Ona je ćerku rodila sa 16 godina, a majka i očuh su joj oteli dete i dali ga na usvajanje. Mala Zorica je u Italiji postala Lorijana Saso, a istinu je saznala tek nakon smrti „italijanskih roditelja“.

Dok majka o Zorici nikada nije prestala da misli, da je sanja i priželjkuje njen zagrljaj, Lorijana nije ni slutila da je usvojena. Živela je spokojno uz svoje italijanske roditelje, a onda je iz fioke izvukla pasoš SFRJ i saznala da je Srpkinja. Zahvaljujući porodičnom prijatelju Radoici Vukiću uspela je da pronađe svoju biološku majku.

Sudbina se skoro poigrala ponovo s Leposavom i Lorijanom. Trebalo je da Lorijana još pre četiri dana da doleti u Srbiju, ali se nevreme sručilo i nad Italijom i nad Srbijom i svi letovi iz Rima su bili otkazani.

Opet Leposava nije zagrlila svoju Zoricu. Čekala je u Perlezu, ali nije došla. Sad je Leposava došla na aerodrom u Beograd, a neka ružna kob umalo nije opet uplela svoje prste i sprečila ćerku i majku da ponovo budu zajedno.

Lorijanu su hteli da vrate u Italiju, njen dokument je bio malo pocepan i zaustavili su je. Sina su joj pustili, a ona je očajnički pokušavala da objasni zašto je tu.

„Ona je zadnja izašla, hteli da su da vrate za Italiju, držali su je tamo zbog dokumenta koji je malo pocepan. Na sreću došla je neka žena, glavna valjda, pa su je pustili“, ispričao je Radoica, koji je i sam zaplakao kada su se majka i ćerka napokon zagrlile.

Leposava je jecala, stezala Zoricu, dizala pogled da se uveri da li je to stvarno njena ćerka. Opet suze, jecaji, ali suze radosnice, suze koje popunjavaju prazninu koju je sudbina razdvojila. Ćutale su, plakale, ali su im oči govorile više od reči. Leposava ne zna italijanski, Lorijana ne zna srpski, ali majka više neće da pusti ćerku. Iako je plan bio da svi odu u Sremčicu kod Radoice, Leposava je htela svoju ćerku da odvede kući.

„Idemo ja i moja Zoka kod mene u Perlez, sin moj zna engleski, unuk engleski pa ćemo se tako pričati.“ Leposavinoj sreći nije bilo kraja.

„Bio je to dirljiv susret. Svi smo plakali na aerodromu. I meni su pošle suze. Godinama ću to pamtiti“, rekao Radoica za Kurir.

SFRJ pasoš i saznanje da je Srpkinja

Italijanka Lorijana Saso oduvek je navijala u košarci i odbojci za Jugoslaviju, kasnije za Srbiju, i to njeno uzbuđenje ju je uvek zbunjivalo. A onda je pre tri godine shvatila da su je to geni vukli. Ona nije Italijanka, ona je Srpkinja!

Njen život se vrtoglavo promenio kada joj je otac preminuo 2019, a ona u stanu svojih roditelja pronašla u fioci crnu kutiju, skrivanu od nje 52 godine, koja je čuvala veliku tajnu. U njoj je bio crveni pasoš SFRJ. Kad ga je otvorila, u Lorijanu je s fotografije, u džemperiću na pruge, gledala devojčica Lorijana od dve godine. U dokumentu je pisalo da je rođena u Banatskom Novom Selu, u opštini Pančevo.

Italijanka Lorijana je zbunjeno gledala malu Srpkinju Lorijanu! I tada je odlučila da pronađe biološku majku. Pomogao joj je otac njene prijateljice Tanje, Radoica Bata Vukić, koji nije dozvolio da ga tragovi zavaraju.

Radoica je preko advokata u Novom Sadu uspeo da dođe do određenih dokumenata o Zorici Dinković, devojčici koja je iz bolnice u Pančevu data prvo u hraniteljsku porodicu, a kasnije i na usvajanje.

Tri godine se tapkalo u mestu. Najveći problem i zabuna desila se zbog prezimena Dinković. Kako je saznao, najverovatnije je došlo do nesporazuma kada je mala Zorica boravila u bolnici u Pančevu, gde su je odneli navodno zbog visoke temperature.

Baba i deda su je dali na usvajanje, ali su bebu upisali kao Dinković, a ne Dinkovski, kako se inače preziva porodica iz Perleza. Radoica je bio uporan, pregledao je matične knjige rođenih, da bi ga jedan matičar naposletku uputio u Perlez.

„To je malo mesto, odmah sam našao Leposavinu sestru, koja je znala o čemu je reč. Ispričala mi je da je Leposava iz porodice u kojoj je bilo sedmoro dece i da je Leposava Zoricu, odnosno sada Lorijanu, rodila sa 16 godina. Otišao sam kod Leposave, koja mi je ispričala da je Zoku rodila na Gospojinu 28. avgusta 1970. godine. Roditelji su bili besni i ona je pobegla kod neke rodbine u drugo mesto. Kada se Leposava vratila i potražila ćerku, samo su joj rekli da je dete dato na usvajanje. Pokušavala je kasnije s mužem da pronađe dete, ali nije uspela. Kada sam se ja pojavio i rekao da je traži ćerka, Leposava nije mogla da veruje. Ona je, budući da više nije imala dece, pre 33 godine usvojila dečaka iz Bosne, koji je danas policajac“, otkrio je Radoica za Kurir.

A Lorijana nikada nije pomislila da je usvojena, jer su joj italijanski otac i majka pružili ogromnu ljubav, obrazovanje, podršku… Ipak, rođena je kao Zorica Dinkovski 28. avgusta 1970. godine, a usvojena 1972.

Kada je Radoica javio Lorijani da joj je našao mamu i da želi da je upozna i vidi, plakala je, skakala od sreće.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(kurir.rs)