Naslovnica SPEKTAR „Opkoljeni smo“! Francuzi ne mogu da uguše ustanak u Novoj Kaledoniji!

„Opkoljeni smo“! Francuzi ne mogu da uguše ustanak u Novoj Kaledoniji!

Sonja Lagard, gradonačelnica Numee, glavnog grada francuske prekookeanske kolonije Nova Kaledonija, izjavila je da je prestonica tog pacifičkog arhipelaga „pod opsadom“ lokalnog stanovništva i da su opkoljeni, nakon nekoliko dana ustanka protiv kolonizatora u kojem je, prema poslednjim podacima, stradalo šest ljudi.

BBC prenosi izjavu Lagard da su zapaljene brojne upravne zgrade i da je situacija, uprkos dolasku više od 1.000 francuskih žandarma i vojnika kao pojačanje lokalnoj policiji i dalje „daleko od povratka u mirno stanje“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je objavilo da su žandarmi pokrenuli veliku operaciju vraćanje kontrole nad 60 kilometara dugim putem koji povezuje glavni grad Numeu sa tamošnjim aerodromom.

Nemiri su buknuli protekle nedelje nakon što su poslanici francuskog parlamenta izglasali po nalogu Francuske ustavne promene, koje omogućavaju većem broju državljana Francuske da odlučuje na lokalnim izborima u Novoj Kaledoniji, što je kolonizovano stanovništvo ocenilo kao dodatno smanjivanje njihovog političkog uticaja i pogoršanje položaja starosedelaca.

Francuske vlasti ovog arhipelaga su navele juče do je u sukobima sa policijom ubijeno šest osoba, a dve su ranjene prilikom razmene vatre na improvizovanom kontrolnom punktu na severu Nove Kaledonije. Prethodno je ubijeno troje pripadnika lokalnog naroda Kanak, kao i dvoje policajaca.

Do sada je uhapšeno više od 200 ljudi, nakon što je više od 1.000 pripadnika dodatnih policijskih snaga stiglo iz Francuske kao podrška za 1.700 lokalnih bezbednjaka.

Britanski medijski servis navodi da se na snimcima iz Nove Kaledinije vide izgoreli automobili, improvizovani kontrolni punktovi koji blokiraju put, kao i velike gužve ispred tamošnjih supermarketa pošto ljudi u panici žele da se snabdeju namirnicama.

Vlasti arhipelaga su proglasile vanredno stanje koje obuhvata policijski čas čim se smrkne i zabranu svih okupljanja tokom večeri i noći, kao i prodaju alkohola i nošenje oružja. Lagard je u izjavi za francuske medije kazala da je poslednjih noći bilo za nijansu mirnije, ali da se situacija i dalje ne popravlja jer danju eskaliraju sukobi.

Gradonačelnica Numee je navela da je „nemoguće“ proceniti razmere štete koja je do sada pričinjena, ali je kazala da su među zgradama koje su izgorele i upravni objekti (policija, opštine), ali i biblioteke i škole.

– Da li možemo da kažemo da se nalazimo u opkoljenom gradu? Da, mislim da možemo

to da kažemo. Ovo je takvo razaranje – rekla je Lagard i dodala da je bezbednosnim snagama „potrebno dati malo vremena“ kako bi uspostavile kontrolu nad situacijom.

Stanovništvo čuje kako odjekuju pucnji iz vatrenog oružja i „ogromne eksplozije“ za koje se veruje da su izazvane gasom koji eksplodira u zapaljenim zgradama.

Elen (42) je kazala za AFP da se sa komšijama smenjuje u čuvanju improvizovane barikade.

– Tokom noći čujemo pucnjavu i eksplozije – rekla je ona.

Pošto je međunarodni aerodrom u Numei zatvoren iz bezbednosnih razloga, francuska agencija procenjuje da je oko 3.200 turista i drugih putnika ostalo zarobljeni na arhipelagu. Oni koji su prinuđeni da ostanu u Novoj Kaledoniji kažu da gladuju i štede hranu dok čekaju da odu odatle.

Australijanka DŽoan Elijas se nalazi u turističkom rizortu u Numeni sa suprugom i četvoro dece i rekla je da su im rekli da uvek imaju punu kadu vode za slučaj da dođe do njenog nestanka.

– Deca su nam definitivno gladna zato što nemamo baš neki izbor šta bismo im dali da jedu, pošto je snabdevanje otežano. Ne znamo koliko ćemo još da budemo ovde – kazala je Elijas.

Do sada tri referenduma o nezavisnosti

U Novoj Kaledoniji do sada su održana tri referenduma o nezavisnosti tog arhipelaga od Francuske. BBC navodi da je na prva dva tanka većina odlučila da ta prekookeanska teritorija ostane kolonija Pariza, a treće izjašnjavanje su bojkotovale lokalne stranke koje se zalažu za nezavisnost jer su francuske vlasti odbile da odlože referendum tokom pandemije koronavirusa.

Lokalno stanovništvo je tradicionalno žestoko protiv kolonijalnog statusa, iako se to ne vidi u zvaničnim rezultatima referenduma budući da mnogi Francuzi imaju pravo glasa u njihovoj koloniji, a sa novom ustavnom reformom zbog koje je buknuo ustanak, imaće ih još više.

(Mediji, Srbin.info)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social