ONO ŠTO KRIJU: Rusija i SAD su počeli rat i u svemiru – SABOTAŽA? Ko je oštetio ruski Sojuz i kako?

Soyuz

Članovi specijalne komisije ruske Federalne svemirske agencije Roskosmos koji istražuju uzroke nedavne depresurizacije letelice Sojuz MS-09 su došli do zaključka da su američki astronauti mogli namerno izbušiti rupu u premazu kako bi vratili bolesnog kolegu nazad na Zemlju pre nego što je planirano.

Roskosmos je zatražio od NASA-e da dostavi zdravstvene izveštaje o američkim astronautima i podatke sa svojih video kamera. Šanse da se dobiju takve informacije su izuzetno male, jer se ova vrsta informacija smatra medicinskom tajnom.

Ako se gore navedena verzija incidenta potvrdi, rusko-američki odnosi bi mogli potonuti na još niže nivoe. U kontekstu pogoršanja odnosa između ove dve zemlje, svemir je do sada ostajao praktično jedina sfera gde je bilo moguće zadržati plodnu saradnju između Rusije i SAD.

Zvaničnici Roskosmosa su odbili da komentarišu gore pomenutu verziju. Vladimir Ustimenko, zvanični portparol agencije, rekao je da Roskosmos neće raspravljani ni o kakvim insinuacijama sve dok specijalna komisija ne iznese rezultate svog rada.

Incident na Međunarodnoj svemirskoj stanici se odigrao 30. avgusta, kada je pritisak na pristaloj letelici Sojuz počeo da pada. Posada je pronašla malu rupu u školjki svemriske letelice i popravili su problem pomoću epoksidne smole. 31. avgusta su astronauti ojačali tu zakrpu dodatnim slojem zaptivne smese.

Nekoliko dana kasnije, predstavnici Roskosmosa su rekli da je depresuracija svemirske letelice nastala zbog proizvedenog defekta. Ruska svemirska korporacija Energia je pokrenula unutrašnju istragu o incidentu uz učešće specijalne komisije Roskosmosa.

4.septembra, šef Roskosmosa, Dmitrij Rogozin, nije isključio verziju sabotaže MSS-a. Kosmonaut Maksim Surajev, koji je proveo 167 dana na MSS 2014. godine, podržao je takvu pretpostavku. “Možda je neko bio veoma umoran od letenja tamo i želeo je ranije spuštanje. Izbušili su rupu, i da ona nije pronađena, posada bi se vratila nazad na Zemlju pre nego što je planirano,“ rekao je on.

Dan ranije, Rogozin je rekao novinarima na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku da rezultati istraživanja sprovedenog od strane specijalne komisije Roskomosa nisu pružili objektivnu sliku o tome šta se dogodilo. “Ispostavilo se da je situacija mnogo komplikovanija nego što smo ranije mislili,“ priznao je šef državne korporacije.

Za sada se veruje da se rupa u premazu svemirske letelice Sojuz pojavila nakon što se vozilo pristalo na MSS. Oko rupe su pronađeni tragovi koji ukazuju na to da je nego pokušavao da izbuši rupu nekoliko puta. Bušilica je mogla ostaviti takve tragove na školjki svemirske letelice kada se koristi u vakuumu.

Sojuz pristaje na MSS u blizini “Dawn“ modula odmah do američkog dela stanice. Letelici se može pristupiti samo uz dozvolu komandanta, ali se može i tajno ući u ovu svemirsku letelicu. Kontrola misije je navodno naredila komandantu ruske posade da ne dozvoli američkim specijalistima da dođu na ruski deo MSS-a bez dozvole komandanta.

Šest ljudi trentuno živi na MSS: Endrju Feustel, Ričard Arnold i Serena Aunon-Kancelor (svi američki državljani), Aleksandar Gerst (Nemačka), Oleg Artemijev i Seregej Prokopiev (Rusija).

Webtribune.rs