Oni ne kriju svoje planove za Rusiju, ugovori su već sklopljeni za naredne godine

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da SAD guraju Evropu u rat sa Rusijom na teritoriji Ukrajine i da Vašington raspiruje rat na Kosovu.

U zapadnim zemljama i Ukrajini formiraju se strukture za svrgavanje vlasti u Belorusiji, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandra Lukašenko.

„SAD guraju Evropu u vojnu konfrontaciju sa Rusijom na teritoriji Ukrajine. Oni ne kriju svoje planove. Ugovori su već sklopljeni za naredne godine. Odnosno, Ukrajina će biti uništena do temelja. A cilj je oslabiti Rusiju i uništiti Belorusiju“, rekao je Lukašenko u govoru na patriotskom forumu posvećenom Danu narodnog jedinstva, prenosi Sputnjik.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je dodao da u svim tim akcijama postoji još jedan cilj – Evropa.

„Amerika je jedina zemlja koja ima koristi od toga što se ovde dešava: da se Evropa postavi na svoje mesto i uklone konkurenti. Danas Ukrajina – sutra će to biti Moldavija ili baltičke države, Poljska ili Rumunija. SAD raspiruju rat na Kosovu, pokušavaju da izvrše pritisak na Srbiju, potpiruju nesuglasice u Karabahu, mute vodu u Siriji. Nije sve jednostavno ni u Avganistanu niti u susednim državama. Vašington je prisutan u svim značajnim političkim sukobima“, rekao je Lukašenko.

U zapadnim zemljama i Ukrajini formiraju se strukture za svrgavanje vlasti u Belorusiji, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandra Lukašenko.

„Na teritoriji tih država, a posebno u Ukrajini, pronašli su pogodno mesto i formiraju se snage za rušenje vlasti u Belorusiji i za naš povratak u 1939. godinu (odnosi se na period kada je zapadna Belorusija bila u sastavu Poljske)“, rekao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je podvukao da su 1945. godine istočnoslovenski narodi oslobodili Poljsku od nemačkog fašizma, a Varšava sada odgovara Belorusiji „ideološkim diverzijama“, lažima i podrškom opoziciji.

Lukašenko je naveo i da se čovečanstvo nalazi na granici nuklearnog konflikta.

„Svet je izgubio glavu i puca po šavovima. Čime će se sve okončati? Sve se više i više pitaju obični ljudi čak i oni koji se ne bave politikom. Od trenutka okončanja ‘Hladnog rata’ čovečanstvo se prvi put našlo na granici nuklearnog konflikta“, rekao je on.

Beloruski predsednik je podvukao da su ovo teška vremena i da se svi sećaju čime se završila nespremnost velikih imperija da se dogovore: invazija Napoleona, dva svetska rata i nekoliko desetina lokalnih sukoba i stotine miliona žrtava.

(sputnik)