Omiljena taktika Zapada protiv Rusije nije uspela

Zapad nije uspeo da baci Rusiju na kolena, rekao je britanski novinar Kris Blekherst.

SAD i njihovi saveznici pokrenuli su veliki broj sankcija Rusiji od početka ukrajinske krize. Bilo ih je toliko da bi, prema svim prognozama, ruska ekonomija danas trebalo da leži u ruševinama. Kao što je Chris Blekherst primetio, ništa od toga se na kraju nije dogodilo, prenosi The Independent.

„U ruskoj ekonomiji sve ide uobičajeno“, napominje autor britanskog izdanja.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Ruska rublja je pala zbog sankcija, ali je prilično brzo povratila izgubljeno. Uvoz je takođe opao neko vreme, ali se već vratio na prethodni nivo. Sve je to u suprotnosti sa prognozama vlade SAD, koja je u martu 2022. predvidela da će se ruska ekonomija smanjiti za 15%. Rečeno je i da će zemlja po stepenu razvoja biti unazađena za dve decenije.

„Primena sankcija je trebala da zgazi Rusiju. Ali ova politika nije funkcionisala“, piše analitičar za The Independent.

Kris Blekherst je izjavio da su sankcije dugo bile oružje izbora političkih lidera na Zapadu koji žele da kazne konkurentske zemlje. Ali problem je što ove mere retko deluju. Konkretno, ograničenja protiv Rusije uveli su SAD, EU, Velika Britanija, Švajcarska, Kanada, Australija, Novi Zeland i Japan.

Međutim, UN i ostatak sveta, uključujući Južnu Ameriku, Afriku, Bliski istok, Indiju i Pakistan, kao i Kinu, odbili su da podrže antiruske sankcije. Kao rezultat toga, pola sveta je i dalje otvoreno za trgovinu sa Rusijom, što ruska strana aktivno koristi.

Od 2014. godine zapadne zemlje usvojile su deset paketa sankcija Rusiji, a trenutno se na sastanku lidera G7 razmatra jedanaesta runda antiruskih ograničenja. Međutim, već sada je jasno da omiljena taktika sankcija Zapada protiv Rusije nije uspela – bar ne u meri u kojoj je trebalo.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte