Naslovnica IZA OGLEDALA Ogromni podzemni grad star 5.000 godina otkriven u centralnoj Turskoj

Ogromni podzemni grad star 5.000 godina otkriven u centralnoj Turskoj

[adsenseyu2]

Cappadocia

[adsenseyu3]

Podzemni grad star 5.000 godina, za koji se veruje da je najveći na svetu, otkriven je u centralnoj Turskoj.

Podzemno naselje je otkriveno u provinciji Nevšehir u regionu centralne Anadolije u Turskoj, istorijskoj oblasti Kapadokije.

Kapadokija je poznata po arheološkim nalazištima podzemnih naselja.

Međutim, nalazište oko gradine u Nevšehiru, nedaleko od grada Kajzeri, najveće je od svih do sada otkrivenih.

Hasan Inver, gradonačelnik grada na čijoj periferiji je pronađen podzemni grad, rekao je da su drugi podzemni gradovi samo hodnici u poređenju sa novootkrivenim naseljem.

Mehmed Ergin Turan, šef turske administracije za stambenu izgradnju, rekao je da je naselje otkriveno tokom radova na razvojnom projektu u toj oblasti.

„Nismo znali za ovaj podzemni grad. Njegovi tuneli su dugi 7 kilometara. Zaustavili smo izgradnju koju smo planirali u ovoj oblasti kada je otkriven podzemni grad“, rekao je Turan.

[adsenseyu1]

Agencija je već potrošila 90 miliona turskih lira (32,5 miliona evra) na razvojni projekat, ali šef organizacije smatra da novac nije izgubljen, obzirom na veličinu istorijskog otkrića.

Gornji delovi grada su prvi put primećeni prošle godine, ali je tek sada grad otkriven u potpunosti.  Podzemni grad okružuje pejzaž od vulkanskog kamena karakterističan za Kapadokiju.

Oblast je sada zvanično registrovana u turskom Odboru za očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa i nikakva dalja izgradnja nije moguća u ovoj oblasti.

Region Kapadokija, koji je nekada bio rimska provincija, predstavlja plodnu oblast za podzemne gradove zbog mekog vulkanskog kamena koji se lako rezbari.

Najpoznatije podzemno naselje u Nevšehiru je Derinkuju, grad na više nivoa koji je dovoljno velik da u njemu živi na hiljade ljudi zajedno sa domaćim životinjama. Ono se nalazi na oko sat vremena vožnje od novog otkrića.

Za grad Nevšehir, na čijoj periferiji je otkriven novi podzemni grad, veruje se da potiče iz 8. veka pre nove ere i da je bio naseljen hrišćanima do 1923. godine, kada su izbačeni tokom razmene stanovništva sa Grčkom.

Od tada je nenaseljen i privlači posetioce širom sveta.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

[adsenseyu2]