Naslovnica SPEKTAR Odluka koja je promenila svet: „To više ni Amerika ne može da...

Odluka koja je promenila svet: „To više ni Amerika ne može da spreči“

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

To je deo procesa dedolarizacije, koji SAD više ne mogu da spreče, ocenio je za Biznis.rs Mahmud Bušatlija, stručnjak sa višedecenijskim iskustvom u savetničkim poslovima na poljima razvoja i investiranja.

„Proces dedolarizacije započeo je 2014-15 godine i već je došao do faze kada se ne može zaustaviti. Taj proces je brži nego što je moglo da se predvidi. Saudijska Arabija je shvatila pre desetak godina kada su uvedene američke i evropske sankcije protiv Rusije da kao veliki proizvođač nafte mogu i da određuju njenu cenu. To upravo i čine kroz asocijaciju OPEC+ u kojoj je njihov najvažniji partner Rusija“, naveo je Bušatlija.

Prema njegovim rečima, pre nego što je pozvana da se priključi asocijaciji BRICS, Saudijska Arabija je obnovila diplomatske odnose sa Iranom, koji je takođe zvanično član BRICS-a od januara ove godine. Ključnu ulogu u pomirenju Rijada i Teherana imale su Kina i Rusija, koje predstavljaju osovinu BRICS-a.

„Rijad i Peking već neko vreme trguju u juanima, što se samo intenziviralo ulaskom Saudijske Arabije u BRICS. Ova asocijacija, koja razvija svoj platni sistem nezavisno od Zapada, predstavlja ogroman udar na SAD i dolar, jer pokazuje da Amerika gubi poziciju prve i jedine ekonomske sile sveta“, istakao je naš sagovornik, podsećajući da je saudijska naftna kompanija Aramco pre nekoliko godina odustala od izlaska na berzu, čime je dodatno potkopala dolar.

Petrodolarski sporazum između SAD i Saudijske Arabije star 50 godina istekao je ranije ovog meseca. Termin „petrodolar“ odnosi se na ulogu američkog dolara kao valute koja se koristi za transakcije sirove nafte na svetskom tržištu.

Reč je o sporazumu koji su u junu 1974. godine potpisali Rijad i Vašington, ubrzo nakon što su SAD napustile zlatni standard, što je imalo dalekosežne posledice po globalnu ekonomiju. U istoriji globalnih finansija, malo je sporazuma koji su doneli toliko koristi za američku ekonomiju kao što je to bio petrodolarski pakt.

Takoreći istovremeno, Saudijska Arabija se pridružila međugraničnom probnom programu digitalne valute centralnih banaka pod dominacijom Kine, što bi mogao biti još jedan korak ka smanjenju trgovine naftom u svetu koja se obavlja u američkim dolarima.

Ovaj potez je ranije ovog meseca potvrdila Banka za međunarodna poravnanja, a to omogućava saudijskoj centralnoj banci da postane „punopravni učesnik“ projekta mBridge, saradnje koja je pokrenuta 2021. godine između centralnih banaka Kine, Hong Konga, Tajlanda i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dominacija američkog dolara opada dok Rusija i Saudijska Arabija razmatraju kineski juan kao osnovnu valutu za trgovinu naftom, saglasni su mnogi zapadni analitičari. Prema rečima Bušatlije, Rusija je povezala cenu gasa, a kasnije i nafte sa zlatom, što joj omogućava da određuje vrednost rublje. Saudijska Arabija takođe je pristala da Kini prodaje naftu za Juane, kojima plaća uvoznu robu iz Kine.

Kina kao najveći svetski uvoznik energenata i zvanično druga najveća ekonomija sveta takođe aktivno smanjuje upotrebu američkog dolara kao osnove međunarodnog finansijskog sistema.

Jedan od najznačajnijih ishoda posete predsednika Rusije Vladimira Putina Kini u aprilu, bila je njegova potvrda da Moskva podržava korišćenje kineskog juana za poravnanje naftnih transakcija, prenosi Yahoo Finance.

Ukoliko Saudijska Arabija, koja poseduje ogromne rezerve nafte, procenjene kao najveće u svetu, pređe na juan, to bi dovelo do ogromnih promena u globalnom ekonomskom sistemu.

Ako bi se trgovina naftom preusmerila sa američkog dolara, to bi drastično smanjilo potražnju za dolarima, što bi dovelo do pada vrednosti američke valute. To bi moglo da ima značajne posledice po globalnu ekonomiju, uključujući značajno povećanje inflacije u SAD.

Nafta je ključni input za mnoge industrije, i promene u njenoj ceni mogu imati ogromne, dalekosežne posledice po globalnu ekonomiju. Ako se naftom više ne bi trgovalo u američkim dolarima, to bi uticalo na globalni finansijski sistem i imalo bi efekat talasa kroz svetsku ekonomiju.

„Investitori koji su ozbiljni u vezi sa izgradnjom svog bogatstva na duži rok moraju biti svesni uticaja pada američkog dolara, ne u budućnosti, već sada“, ocenio je Najdžel Grin (Nigel Green), osnivač i izvršni direktor najveće svetske nezavisne konsultantske kuće deVere Group.

Prema njegovim rečima, postoje i rizici specifični za naftnu industriju.

„Kompanije koje generišu značajan prihod od proizvodnje nafte ili srodnih usluga bile bi pogođene promenama u valuti koja se koristi za trgovinu“, rekao je Grin.

On je istakao da je je nafta jedna od najvažnijih i najšire trgovanih roba u svetu, kojom se tradicionalno trguje u američkim dolarima.

„To je američkom dolaru dalo dominantnu ulogu na globalnim finansijskim tržištima, jer zemlje koje žele da kupe naftu, najpre moraju nabaviti američke dolare da bi to učinili. Tako je bilo u poslednjih 50 godina, ali sada se to menja“, ocenio je Grin.

Izvor: biznis.rs/Vladimir Jokanović

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social