Naslovnica U FOKUSU Opozicija: „Vučić može da priča šta hoće, ali rudnika litijuma neće biti“

Opozicija: „Vučić može da priča šta hoće, ali rudnika litijuma neće biti“

Srbiji je postavljen zahtev da isporuči svoj opstanak zarad zelene agende Evropske unije i profita jedne kompanije. Od Srbije se očekuje da se žrtvuje zarad blagostanja Evropske unije

Ekološki pokret, Demokratska stranka i pokret Kreni- promeni reagovali su na izjavu koju je o iskopavanju litijuma u Srbiji za Fajnenšl tajms dao predsednik Aleksandar Vučić.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da Vučić može da priča šta hoće, ali da rudnika „Jadar“ kompanije Rio Tinto neće biti.

„Na osnovu kog pravnog akta će Rio Tinto dobiti dozvolu za iskopavanje?! Ako je ukinut projekat Jadar, ako Srbija nije potpisala nikakav obavezujući ugovor, ako su istekle sve dozvole koje je Rio Tinto imao, na osnovu kog pravnog akta Rio Tinto baca javnosti u lice nacrt studije o proceni uticaja na životnu sredinu“, upitao je Ekološki ustanak.

Ta organizacija zatražila je od Vučića, premijera Miloša Vučevića i ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović da na ta pitanja hitno odgovore građanima Srbije.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević izjavio je da svakog dana stižu nove i zabrinjavajuće informacije kada je reč o nastavku iskopavanja litijuma u Srbiji, a da je poslednja u nizu ona koju je dao predsednik Aleksandar Vučić u izjavi za Fajnenšl tajms da bi rudnik Rio Tinta mogao biti otvoren 2028. godine.

„Ove zaprepašćujuće vesti još jednom potvrđuju bahati karakter i osionu prirodu režima Aleksandra Vučića koji se ovakvim izjavama ruga veličanstvenim građanskim protestima kojima su 2022. godine zaustavljene aktivnosti na iskopavanju litijuma i devastiranju Srbije“, rekao je Milivojević za portal Nova.rs.

Prema njegovom mišljenju, iskazanom samovoljom i tvrdoglavim istrajavanjem na realizaciji tog pogubnog projekta, Vučić po ko zna koji put izlazi iz svojih ustavnih i zakonom definisanih ovlašćenja, „postavljajući se kao vrhovni gospodar svih resursa zemlje i, što je još pogubnije, kao vlasnik naših života i naše budućnosti, svodeći građane na puke podanike“.

„Iskopavanje litijuma neće doneti nikakve ekonomske blagodeti Srbiji i našim građanima. Naprotiv, Srbiju uvodi u period nove nestabilnosti i novih sukoba, a Vučiću donosi još jedan alibi kojim će pred svetskim moćnicima opravdati izbornu krađu i druge nedomokratske postupke i kriminalne aktivnosti“, smatra Milivojević.

Direktor kampanje pokreta „Kreni-promeni“ Savo Manojlović rekao je da je litijum koji Vučić obećava cena koju „plaćamo da međunarodna zajednica žmuri na krađu izbora“.

„Ovim se Srbija gura u sukobe i podele“, istakao je Manojlović, dodajući da bez obzira na političke i ideološke razlike svi moraju stati uz narod koji je suočen s raseljavanjem sa svojih ognjišta i uz naučnike koji činjenicama brane Srbiju, sapšteno je iz „Kreni-promeni“.

Manojlović je naglasio da „vizija Srbije nije rudarska kolonija iz koje odlazi 10.000 mladih i obrazovanih godišnje, već dostojanstvena zemlja u koju se mladi vraćaju“.

„Posle svakih izbora mi imamo situaciju da vlast izdaje vitalne interese zemlje kako bi međunarodna zajednica ćutala na izbornu krađu koja se dešava u Srbiji“, dodao je Manojlović.

Rudnik litijuma kompanije Rio Tinto mogao bi biti najveći slučaj državne korupcije i izdaja države, naroda i budućih generacija, navela je Narodna stranka u saopštenju.

Rio Tinto pokušava da korumpira mnoge, među kojima i predstavnike vlasti, režimskih medija, institucija, nečasne predstavnike stručne javnosti, kao i predstavnike Evropske unije i Ambasade SAD u Srbiji, a nema sumnje da Rio Tinto pokušava da obezbedi i svoje igrače u opoziciji. Srbiji je postavljen zahtev da isporuči svoj opstanak zarad zelene agende Evropske unije i profita jedne kompanije. Od Srbije se očekuje da se žrtvuje zarad blagostanja Evropske unije„, smatraju u ovoj stranci.

Dodaju da se iskopavanju litijuma protive odgovorni građani Srbije, bili oni u politici ili van nje.

„Narodna stranka predlaže da se donese zakon o zabrani kopanja litijuma u Srbiji u narednih 100 godina“, navode u Narodnoj stranci.

(021.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social