Naslovnica U FOKUSU Srbija potpisala završnu deklaraciju u Švajcarskoj da je „teritorijalni integritet Ukrajine osnova...

Srbija potpisala završnu deklaraciju u Švajcarskoj da je „teritorijalni integritet Ukrajine osnova za mirovni sporazum”

Predstavnici više od osamdeset država koje su u Švajcarskoj prisustvovale mirovnom samitu o Ukrajini potpisali su deklaraciju u kojoj se navodi da je „teritorijalni integritet“ Ukrajine osnova za bilo kakav mirovni sporazum kojim bi se okončao rat. Među potpisnicima je i Srbija.

Zajedničkom deklaracijom je završena dvodnevna konferencija kojoj nije prisustvovala Rusija.

Završnu deklaraciju Samita o miru u Ukrajini, koji je održan u Švajcarskoj, potpisalo je 80 od 91 zemlje, među kojima je i Srbija što se može videti i na tabli sa spiskom potpisnica.

Deklaraciju nisu potpisale zemlje BRIKS-a bliske Moskvi, kao ni Meksiko, Indonezija i Tajland, prenose švajcarski mediji.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je ranije u nedelju da je tekst deklaracije sa Samita o miru o Ukrajini spreman i da su svi principijelni stavovi Kijeva uzeti u obzir.

Potpisnici deklaracije, među kojima je i Srbija, smatraju da je za dostizanje mira potrebno učešće i „dijalog svih strana“.

Dokument nisu potpisale Jermenija, Bahrein, Brazil, Vatikan, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Slovačka, Južna Afrika, Švajcarska, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prema tekstu, potpisnici pozivaju na:

-vraćanje kontrole nad nuklearnim elektranama i postrojenjima Ukrajini, uključujući i Zaporožje;
-besplatano i bezbedano kretanje komercijalnih brodova i pristup morskim lukama u Crnom i Azovskom moru;
-oslobađanje svih ratnih zarobljenika sa obe strane;
-vraćanje sve „deportovane i ilegalno raseljene dece“ i drugih „nezakonito zatočenih“ civila u Ukrajinu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je ranije da je tekst deklaracije o švajcarskom samitu o Ukrajini spreman, da su svi principijelni stavovi Kijeva uzeti u obzir.

Na Samitu o miru u Ukrajini učestvovale su 92 zemlje, uključujući 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Srbiju je predstavljao ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Predsednik SAD DŽo Bajden, predsednik Kine Si Đinping, predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva i lideri mnogih drugih država nisu došli u Švajcarsku.

Neki učesnici događaja, kao što su potpredsednica SAD Kamala Haris i nemački kancelar Olaf Šolc, otišli su ranije.

Rusija nije pozvana na samit. Kremlj je na ovo odgovorio da je traženje načina da se ukrajinski sukob reši bez učešća Moskve nelogično i uzaludno. Analitičari kažu da će dvodnevna konferencija verovatno imati vrlo malo konkretnog uticaja na okončanje rata.

(Beta, Tanjug, N1, RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social