ODJECI NEČUVENOG SKANDALA – Ministarka pravde: Preispitati odgovornost sudije u slučaju saobraćajne nesreće na Karaburmi

Ministarka pravde Maja Popović najavila je večeras da će inicirati „preispitivanje postojanja odgovornosti postupajućeg sudije” koji nije odredio pritvor osumnjičenom za saobraćajnu nesreću na Karaburmi, u kojoj je smrtno stradao dečak.

Popović je u saopštenju navela da reaguje „povodom opravdanog uznemirenja građana” zbog odluke sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, „da osumnjičenom Galić Lazaru ne odredi pritvor”.

Ona je podsetila da je reč o predmetu „saobraćajne nesreće u ulici Marijane Gregoran, u kojoj je došlo do smrti dečaka od devet godina i povređivanja dečaka od četiri godine”.

Popović je navela da pritvor nije određen u situaciji kada je osumnjičeni nakon saobraćajne nesreće pobegao, napustio lice mesta, te u situaciji kada je u konkretnom slučaju postojalo više zakonskih razloga za određivanje pritvora.

Ona je pozdravila odluku Vanraspravnog krivičnog veća Prvog osnovnog suda koje uvažilo žalbu javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva i „preinačilo rešenje sudije za prethodni postupak” tako da je osumnjičenom određen pritvor do 30 dana, prenosi Beta.

„Kao ministru pravde, dužnost mi je da se uzdržavam od komentarisanja sudskih odluka, međutim, imajući u vidu sve okolnosti ovog slučaja, ističem da ću u skladu sa nadležnostima, kako ministra pravde tako i člana Visokog saveta sudstva, inicirati preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak”, navela je ona.

Popović je navela i da je obezbeđivanje pravne sigurnosti svih građana apsolutni prioritet Ministarstva pravde.

(beta)