Od pregovora nema ništa: Poljaci otkrivaju tajni plan SAD i NATO protiv Rusije

Sjedinjene Američke Države i NATO nameravaju da osujete pregovore sa Rusijom o bezbednosnim garancijama kako bi izazvali rat Moskve i Kijeva, piše list „Misl Polska“.

Autor članka postavlja pitanje ima li smisla da Rusija nastavi da se sastaje sa predstavnicima Zapada s obzirom na njihov stav.

„Smatram da od pregovora neće biti ništa, jer SAD i njihova kreatura NATO očigledno teže eskalaciji sukoba“, navodi se u tekstu.

Kako je precizirano, Vašington nastoji da uvuče Moskvu u rat u kome sam ne namerava da učestvuje.

„Rukovodstvo SAD ne želi nuklearni rat, jer u njemu ne bi bilo pobednika. Njima je potreban rat u Ukrajini i pokušavaju da u njega uvuku Rusiju“, smatra autor članka.

Takođe ne isključuje mogućnost da će u slučaju hipotetičkih vojnih operacija u rat biti uvučeni Poljaci i primećuje cinizam pokušaja da se bliski narodi zavade.

„Đavolski plan predviđa stvaranje situacije u kojoj će se predstavnici ruskog i ukrajinskog naroda, koji imaju zajedničke verske, kulturne i u velikoj meri etničke korene, međusobno ubijati u sukobu“, navodi se u članku.

U Briselu je 12.januara održan sastanak Saveta Rusija-NATO, dok su rusko-američki pregovori o bezbednosnim garancijama održani 9-10. januara u Ženevi.

Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE