Naslovnica U FOKUSU Objavljen prvi snimak ruskih sitema za obaranje američkih ATACMS!

Objavljen prvi snimak ruskih sitema za obaranje američkih ATACMS!

Na društvenim mrežama osvanuo je snimak upotrebe raketnog sistema protivvazdušne odbrane S-300V (SA-12 Giant) koji lansira svoju protivvazdušnu i antibalističku raketu velikog dometa 9M82.

Snimak je načinjen na prvoj liniji fronta što ukazuje da su Rusi počeli masovno da koriste ove rakete za presrtanje taktičkih balističkih raketa ATACMS koje su SAD kao vojnu pomoć dale Kijevu.

Radi se o raketama koje se ispaljuju iz raketnog sistema HIMARS i MLRS M-270 i dometa su 300 km.

Na snimku se vidi protivbalistička raketa velikog dometa 9M82 koja je dugačka 10 metara i ima prečnik 0,85 m. Brzina projektila je 2.400 metara u sekundi. Ova raketa je inače namenjena za gađanje avona, krstarećih i balističkih raketa na dometima do 100 km i visinama do 32 km.

Raketa 9M82 ima bolji pogon i znatno veću brzinu pa je namenjena za uništavanje operativno-taktičkih raketa na daljinama 35-40 km, čija je brzina 3.000 m/s, kao i drugih malogabaritnih brzih ciljeva na visinama do 30 km.

Visoka preciznost određivanja trenutka aktiviranja bojeve glave se postiže obezbeđivanjem potpune informacije o parametrima u susretu sa ciljem, uključujući brzinu rakete i cilja, njihov uzajamni položaj osa, pravac potiska, ugao susreta, visinu tačke susreta i tip cilja. Upaljač bira optimalni režim rada zavisno od konkretnih uslova radi postizanja maksimalne efikasnosti.

Postoji i usavršena verzija ove rakete 9M82 koja se koristi na raketnim sistemima Antej 2.500 i S-300VM.

Nove rakete 9M82M i 9M83M čije su masa, dimenzije iste kao i kod prethodnih raketa, međutim ove modernizovane rakete imaju znatno veći domet i ubojnu moć i koriste se protiv svih nestrategijskih balističkih i aerobalističkih raketa.

Manevarske osobine omogućuju upotrebu protiv visokomanevarskih ciljeva. Prema mišljenju konstruktora Antej-2500 može da uništi bojevu glavu rakete koja se lansira sa odaljenosti od 2.500 km.

(Tv Front)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social