Novi zakon o legalizaciji: Nelegalni objekti od stotinak kvadrata direktno u katastru

Novi Zakon o legalizaciji omogućiće građanima da objekte od „stotinak kvadrata” koje su izgradili da bi rešili problem „krova nad glavom” upišu direktno u katastar bez dodatnih papira, nameta i plaćanja bilo kakvih taksa.

Ovo je juče za Tanjug rekao Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, precizirajući konačno, posle nekoliko dana od najave novog zakona, koji će bespravni objekti ponovo dobiti šansu da uđu u pravne tokove.

– Istovremeno bi oni koji su koristili Zakon o legalizaciji i bogatili se, gradeći hiljade kvadrata i ne plaćajući obaveze prema državi, za to i odgovarali – kazao je Vesić.

Nijednom od prethodnih šest zakona o legalizaciji u poslednjih 18 godina nije pošlo za rukom da masovno privoli ljude da za svoje kuće, stanove, lokale, šupe, garaže, terase… zatraže naknadu građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Zato su mnogi razvukli usne u krivu liniju kada su ponovo čuli da sledi još jedan pokušaj da se divlje građevine dovedu u red. Takvu ambiciju imala je i Zorana Mihajlović, nekadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kada je poslednjim Zakonom o ozakonjenju iz 2015. godine kao nijednim do tada uvela olakšice i slavodobitno najavila da će legalizacija biti okončana do 2021. godine.

Učinak od 250.000 legalizovanih objekata od više od dva miliona bespravno sagrađenih u Srbiji u poslednje tri, četiri decenije govori sve o pokušajima brojnih vlada da se izbore sa ovim problemom.

Ono što je još alarmantnije jeste to što država decenijama ne uspeva da spreči divlju gradnju, nego ona obično dobija ubrzanje uoči svake najave uvođenja novih pravila za stavljanje nelegalnih nekretnina pod okrilje zakona.

Vesić smatra da je problem dosadašnjih zakona u tome što „obični građani” zbog papirologije i trajanja procedure nisu bili motivisani da legalizuju svoje objekte, već da su bili samo oni koji su, kako kaže, nelegalno gradili hiljade kvadrata i od toga pravili zaradu.

– Inicijativa predsednika Vučića da se razdvoje obični građani, o kojima je reč u više od 90 odsto slučajeva, od onih koji su nelegalno gradili desetine hiljada kvadrata i pljačkali državu, način je da se konačno uvede red i osećaj pravednosti kada je reč o legalizaciji – kazao je Vesić i dodao da treba da budu kažnjeni oni koji su se na račun države bogatili od nelegalne gradnje.

On je naglasio da Beograd očekuje da se donošenjem novog zakona u kratkom roku završi proces legalizacije i da će biti osnovano državno telo za sprovođenje tog postupka jer se, kaže, pokazalo da većina lokalnih samouprava ne može da sprovede postupak legalizacije, kao i da se pooštre zakonske kazne za nelegalnu gradnju.

Zamenik gradonačelnika priznao je da nije zadovoljan tempom kojim se legalizuju objekti u Beogradu, ali, kako je rekao za Tanjug, to nema toliko veze sa organima koji sprovode legalizaciju koliko sa procedurom i dosadašnjim zakonima koji nisu motivisali građane da legalizuju svoje objekte.

– S pristupom koji je predložio predsednik Vučić rešićemo više od 90 odsto predmeta za legalizaciju i staviti tačku na taj problem – uveren je Vesić.

Da li će tako i biti, vrlo brzo ćemo saznati.

(politika.rs)